19:03 08.07.2020

"Центренерго" вважає недоцільним надання вигідніших умов під час купівлі вугілля у приватних шахт перед державними

2 хв читати
"Центренерго" вважає недоцільним надання вигідніших умов під час купівлі вугілля у приватних шахт перед державними

ПАТ "Центренерго" вважає недоцільною купівлю енергетичного вугілля у групи ДТЕК за передоплатою, оскільки у державних шахт вугільна продукція купується на умовах післяплати.

Відповідно до прес-релізу генкомпанії, ця умова наразі є найбільшою перешкодою у переговорах із ДТЕК.

"Переговори з ДТЕК тривають. Ми купуємо вугілля у державних шахт на умовах післяплати і йдемо з випередженням графіка платежів: із передбачених у липні 120 млн грн вже погашено 80 млн грн. Не розумію, чому "Центренерго" має надавати приватній компанії вигідніші умови. До того ж повна передоплата вимагатиме від "Центренерго" залучення додаткових обігових коштів, яких у нас просто немає. Нагадаю, що непрацююче ДП "Енергоринок" досі винне "Центренерго" понад 1,4 млрд грн", - наведено у повідомленні слова в. о. гендиректора Олександра Корчинського.

За його словами, на сьогодні ТОВ "Д.Трейдінг" пропонує купувати вугілля за ціною 1,65 тис. грн за тонну, ціноутворення буде формульним із прив'язкою до індексу API 2, і курсу долара на момент постачання.

"Жодного фінансового тиску на державне підприємство бути не повинно. Сьогодні, 8 липня, під час дискусії нам вдалося зблизити позиції, а процес переговорів нарешті перейшов у конструктивне русло", - зазначив він.

Корчинський висловив сподівання на конструктивне вирішення питання із закупівлі вугілля в українських виробників, зокрема у ТОВ "ДТЕК Добропіллявугілля", шахти якого перебувають у простої. Водночас він заявив, що шахтарі приватних і державних компаній не мають бути об'єктом маніпуляцій і спекуляцій, а наявні проблеми на ринку мають обговорюватися з розглядом позицій всіх сторін.

"Проблему вугільної галузі потрібно терміново вирішувати. Однак не за рахунок банкрутства трьох державних електростанцій, що входять до складу "Центренерго". Також і шахтарі не можуть бути об'єктом спекуляцій у питанні вирішення енергетичної кризи, в якій опинилася Україна", - підсумував глава "Центренерго".

Як повідомлялося, в останні місяці в. о. глави Міненерго Ольга Буславець неодноразово піддавала "Центренерго" критиці за включення в роботу газомазутних блоків, що, за її словами, суперечить затвердженому енергобалансу.

Водночас компанія і керуючий нею Фонд держмайна пояснювали свої дії дорожнечею вугілля порівняно з газом. Після недавньої зміни керівництва "Центренерго" почав купувати газ у НАК "Нафтогаз України".

У конфлікт також втрутився уряд, який розпорядженням про забезпечення паливної збалансованості електроенергетичної галузі України та безпеки постачань електричної енергії від 17 червня 2020 року №702-р встановив, що стосовно теплових електростанцій, що використовують вугілля для виробництва електроенергії, має здійснюватися пріоритетна диспетчеризація.

"Центренерго" експлуатує 23 блоки (18 - пиловугільних і 5 - газомазутних) на Вуглегірській, Зміївській і Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА