20:35 08.07.2020

"Нафтогаз" подав документи на участь у конкурсі на постачальника останньої надії для населення

2 хв читати
"Нафтогаз" подав документи на участь у конкурсі на постачальника останньої надії для населення

"Нафтогаз" взяв участь у конкурсі на постачальника останньої надії (ПОН) для населення, йдеться у повідомленні групи.

Необхідні документи для участі у конкурсі на ПОН подали дві компанії: НАК "Нафтогаз України" і ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України".

"Група зацікавлена підтримати старт ринку на позиції постачальника останньої надії, а також стимулювати розвиток нових ринкових компетенцій через внутрішню конкуренцію між підприємствами групи. Тому в конкурсі на ПОН до Міністерства енергетики подано дві заявки", - зазначають у НАК.

Зокрема, НАК "Нафтогаз" пропонує використовувати свій значний досвід, здобутий під час виконання спеціальних зобов'язань на ринку природного газу. У свою чергу ГПК "Нафтогаз", яка має досвід постачання газу побутовим споживачам безпосередньо, у своїй заявці зробила акцент на підготовлену сервісну інфраструктуру для роботи з клієнтами.

"Нафтогаз" завжди відповідально ставився до реформування ринку газу і вважає постачальника останньої надії однією з необхідних умов для безпечного старту ринку для населення. Ми готові використати максимум своїх ресурсів для гарантії, що жоден споживач не залишиться без газу через форс-мажорні обставини", - зазначив глава НАК Андрій Коболєв.

Як повідомлялося, відкриття ринку природного газу для побутових споживачів було заплановане на 1 травня 2020 року, але у зв'язку із запровадженням карантину через поширення COVID-19 терміни були перенесені на два місяці - на 1 липня й у такому вигляді зафіксовані в меморандумі МВФ за новою програмою stand-by, під який Україна вже отримала перший транш у $2,1 млрд у середині червня.

Однак потім термін запуску ринку був відкладений ще на місяць. За словами глави Міненерго Ольги Буславець, це пов'язано з необхідністю проведення конкурсу з відбору ПОН на газовому ринку для населення, який Міненерго оголосило 30 червня.

Компанія, яку за результатами конкурсу визначать ПОН, повинна буде постачати газ споживачам за ціною, за основу якої береться середньоарифметична ціна торгів на NCG за 1-22-ге число місяця, що передує місяцю постачання. Середньоарифметичне значення фактичних цін (Settlement Price) газу на наступний місяць постачання (Front Month) на хабі NCG за 1-22-ге число береться з даних на сайті біржі Powernext/EEX.

Окрім наявності ліцензії на постачання газу, претенденти мають пред'явити наявність активів у вигляді грошей на рахунках для купівлі газу або його запасів у підземних сховищах обсягом щонайменше 3,514 млрд куб. м.

ПОН зобов'язаний протягом 60 днів постачати газ споживачеві, якщо той залишився без постачальника цього ресурсу.

Конкурсні пропозиції претендентів на ПОН приймалися до 17:00 8 липня 2020 року.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА