18:30 10.07.2020

Заступник міністра економіки повідомила про зрив робочої групи щодо меморандуму з тютюновими компаніями

2 хв читати
Заступник міністра економіки повідомила про зрив робочої групи щодо меморандуму з тютюновими компаніями

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Панаіотіді заявила про зрив робочої групи щодо меморандуму уряду з тютюновими компаніями, який був підписаний у грудні 2019 року.

"Сьогодні ми мали повернутися до роботи, яку призупинили через карантинні обмеження, але неможливо працювати в умовах зриву діалогу", - сказала вона у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

За словами заступника міністра, жодного питання із запланованих робоча група не змогла розглянути, оскільки деякі учасники, зокрема народні депутати, не давали змоги завершити жодної доповіді.

Один із учасників групи уточнив, що депутат Андрій Холодов (фракція "Слуга народу") обвинувачував компанії тютюнової галузі у несплаті податків і не дав розглянути жодного пункту порядку денного.

До порядку денного робочої групи були внесені, зокрема, питання законодавчого встановлення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів у великих розмірах і податковий план на 2021 рік.

"Я втратила голос і мені складно було модерувати зустріч, але я намагалася тримати її в руслі поваги до учасників. Не вийшло", - зазначила Панаіотіді, додавши, що один із депутатів закликав націоналізувати тютюнові компанії.

"Заклики народного депутата забрати та поділити - це прекрасні гасла для псевдореволюції, але вони завжди матимуть негативні наслідки для держави. Інвестиційні позови та великі втрати надходжень до бюджету - це те, чого ми можемо очікувати", - прокоментувала заступник міністра.

За її словами, раніше робоча група двічі зустрічалася в конструктивному режимі на майданчику Служби безпеки України.

Як повідомлялося, 12 грудня на той момент міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов підписав меморандум із тютюновими компаніями "Філіп Морріс", "Джей Ті Інтернешнл Компані", "Бритіш Американ Тобакко" та "Імперіал Тобакко" про наміри щодо підтримки прозорості та конкуренції на ринку.

Раніше ці компанії заявляли, що розглядають можливість скорочення виробництва і подальшого закриття фабрик на території України через ухвалення Верховною Радою законопроекту з нормою про державне регулювання торговельної націнки на сигарети.

Ухвалений у другому читанні і потім заветований президентом законопроект №1049 про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування містив поправку про встановлення фіксованої маржі для оптових і роздрібних торговців тютюновими виробами на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни за пачку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА