12:53 11.07.2020

Міненергетики України завершило медіацію між представниками вуглевидобувних підприємств і "Центренерго", шахтарі припинили акцію протесту під будівлею ОП

3 хв читати
Міненергетики України завершило медіацію між представниками вуглевидобувних підприємств і "Центренерго", шахтарі припинили акцію протесту під будівлею ОП

Міністерство енергетики України за дорученням президента України Володимира Зеленського завершило медіацію між представниками вуглевидобувних підприємств і ПАТ "Центренерго", в результаті чого було укладено контракт про відновлення поставок українського вугілля на "Центренерго".

"Міністерство енергетики в межах своїх повноважень доклало максимум зусиль для відновлення робити українськими шахтарями. Ми очікуємо на запуск великих вуглевидобувних об’єднань уже з понеділка. Поточна ситуація ще раз переконала нас у необхідності комплексного та системного вирішення проблем енергетичної галузі. Подальші зусилля міністерства будуть спрямовані на доопрацювання нинішньої моделі ринку електроенергії, викривлення якої призвели до кризи, зокрема для вітчизняних гірників", – наводить слова в.о. міністра енергетики Ольги Буславець прес-служба Міненергетики.

Зазначається, що для відновлення роботи державних і приватних шахт, а також своєчасного розрахунку за вугілля з боку "Центренерго" були залучені державні банки "Укргазбанк" і "Ощадбанк". Сторони досягли попередніх домовленостей про відкриття кредитної лінії для "Центренерго".

Так, отримання кредитних коштів дасть змогу "Центренерго" розширити закупівлі вітчизняного вугілля. Відповідно, шахти відновлять видобуток, а гірники зможуть повернутися до роботи.

У відомстві додали, що гарантії відновлення роботи держшахтами були отримані від вуглевидобувних підприємств.

У свою чергу голова Незалежної профспілки гірників, народний депутат (фракція "Батьківщина") Михайло Волинець на сторінці у Фейсбуці повідомив, що шахтарі припинили акцію протесту під будівлею Офісу президента.

"Дванадцятого дня Всеукраїнської безстрокової акції протесту під стінами Офісу президента не буде. Шахтарі державних шахт гірники Добропілля сьогодні повертаються додому з гарантіями від медіатора процесу переговорів між владою та учасниками енергоринку – Міністерством енергетики в.о. міністра Ольгою Буславець. Згідно з рішенням, за дорученням президента, буде відновлена робота вугледобувних підприємств, що перебувають у режимі простою. Із понеділка до роботи повертаються робітники "Добропіллявугілля", – написав Волинець.

Як повідомлялося, 17 червня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про пріоритетне використання вітчизняного вугілля в тепловій генерації.

30 червня під будівлею Офісу президента розпочалася безстрокова акція протесту шахтарів "Мирноградвугілля", "Добропіллявугілля", "Селидіввугілля", представників шахт Львівсько-Волинського басейну"

Шахтарі висунули низку вимог до влади: відправити у відставку з посади голови енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса і притягти його до кримінальної відповідальності за шкоду, заподіяну енергетичній галузі країни, а також зобов'язати Фонд державного майна, Центренерго, Держвугільпостач, ДП Калуська ТЕЦ-Нова розрахуватися з шахтами за отримане вугілля на суму близько 884 млн грн.

Крім того, гірники висунули вимогу погасити заборгованості із зарплати, яка станом на 1 липня становитиме понад 1,2 млрд грн. Також шахтарі вимагали заборонити імпорт електроенергії та вугілля газових марок із Росії та Білорусі, відновити роботу блоків теплових електростанцій, переоснащених з антрацитового вугілля на вугілля газової групи, вивести з простою шахти і забезпечити їх стабільну роботу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА