16:24 11.07.2020

Україна довела імпорт газу до 70 млн куб.м/добу, майже все йде на закачування в ПСГ – глава ОГТСУ

2 хв читати
Україна довела імпорт газу до 70 млн куб.м/добу, майже все йде на закачування в ПСГ – глава ОГТСУ

Імпорт природного газу в Україну досяг 70 млн куб.м/добу, що є максимальним показником з 2014 року, коли ще здійснювалися поставки з РФ, повідомив глава ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

"Таке значне зростання для імпорту стало можливим завдяки створенню віртуальних точок на кордонах з Польщею та Угорщиною, а також запуску віртуального реверсу. Ще минулого року максимальна потужність з імпорту (з боку ЄС – ІФ) не перевищувала 66 млн куб.м на добу і була обмежена наявною інфраструктурою. Зараз же з віртуальним реверсом імпорт може досягати 170 млн куб.м на добу", – написав він на своїй сторінці в "Фейсбук".

За його словами, велика частина імпорту йде на сезонне закачування в підземні сховища газу (ПСГ), при цьому значні обсяги закачування здійснюють європейські компанії.

"Впровадження загальноєвропейських правил роботи на кордоні – це важливий елемент інтеграції України в загальноєвропейський ринок газу. А вільний імпорт – гарантія справедливих цін для українських споживачів", – резюмував Макогон.

Як повідомлялося, Україна в січні-червні 2020 року збільшила імпорт природного газу на 24% (на 1,4 млрд куб.м) порівняно з аналогічним періодом 2019 року – до 7 млрд куб. м., зокрема з боку Словаччини надійшло 3,9 млрд куб. м газу (+16% проти січня-червня-2019), Угорщини – 2,2 млрд куб. м куб. м (+39%), Польщі – 0,9 млрд куб. м (+34%). При цьому з боку Угорщини та Польщі – 1,2 млрд куб.м і 0,5 млрд куб. м газу – імпортовані "віртуальним реверсом" (backhaul).

Україна в 2019 році збільшила імпорт природного газу на 34,5% (на 3 млрд 656,9 млн куб.м) порівняно з 2018 роком – до 14 млрд 247,1 млн куб. м. Зокрема, з боку Словаччини надійшло 9 млрд 150,6 млн куб. м газу (+41,7% до 2018-го), Угорщини – 3 млрд 672,7 млн куб. м (+6,7%), Польщі – 1 млрд 423,8 млн куб. м (+2,1 рази).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА