11:51 15.07.2020

ВР відмовилася врахувати частину пропозицій бізнесу щодо податкового закону №466

2 хв читати
ВР відмовилася врахувати частину пропозицій бізнесу щодо податкового закону №466

Верховна Рада відмовилася врахувати в ухваленому законопроекті №2524 частину пропозицій бізнесу щодо поправок до Податкового кодексу, пов'язаних із набуттям чинності законом №466 (законопроект №1210), повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, звинувативши при цьому опозицію.

"Учора ухвалили в цілому 2524. Суперечливі почуття. Абсолютно позитивний для бізнесу закон за пропозицією опозиції порідшав на цілу низку норм", - написав Гетманцев у Telegram-каналі в середу.

Серед таких норм він відзначив скасування перехідного періоду для виробників сумішей і можливості обліку залишків у системі такими суб'єктами. Окрім цього, народні депутати відмовилися перенести терміни запровадження нових правил щодо контрольованих іноземних компаній (КІК) на 2022 рік.

"Знесли перенесення термінів щодо КІК. Тепер положення щодо КІК набувають чинності з 2021 року. Навіщо? Адже з бізнесом було погоджено інші терміни", - прокоментував Гетманцев.

"Прибрали уточнення правил застосування "ділової мети" лише для ТЦО (трансфертного ціноутворення - ІФ) і неконтрольованих операцій. Залишається "ділова мета" для всіх операцій. Прибрали можливість реалізувати залишки рідин для електронних сигарет, змусивши тим самим цілу галузь працювати "вчорну". Навіщо? Прибрали уточнення концепції провини платника податків, за якого провина в податкових правовідносинах не матиме презумпції наявності провини в інших видах відповідальності", - додав голова комітету.

Водночас народні депутати не підтримали поправки, що скорочує граничний термін для перевірки сплачених податків, пов'язаних із нарахуванням заробітної плати, додав він.

Верховна Рада ухвалила закон зі змінами до Податкового кодексу про функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців (законопроект №2524) 14 липня. До другого читання до тексту документа були запропоновані поправки, що також стосуються змін Податкового кодексу, пов'язані із законом №466. Проте за ініціативою Ніни Южаніної ("Європейська солідарність") низку цих поправок було поставлено на підтвердження і не було підтримано в залі.

Так, скасування поправки щодо уточнення застосування "ділової мети" Южаніна пояснила тим, що це розширює можливості контролюючих органів самовільно трактувати обставини операцій з нерезидентами на предмет наявності такої мети.

"Відповідною поправкою було запропоновано, що платник податків вимушений був би обґрунтовувати, що під час проведення операції у нього не було інших альтернативних варіантів її проведення, а рівень доходу від такої операції був економічно обґрунтованим (...) Це черговий тиск на бізнес. Норми закону №466 щодо ділової мети мають бути повністю скасовані", - написала народний депутат у Facebook.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА