13:02 15.07.2020

Затримка ухвалення закону про умови підтримки зеленої енергетики загрожує зростанням тарифу "Укренерго" на передачу - Буславець

2 хв читати
Затримка ухвалення закону про умови підтримки зеленої енергетики загрожує зростанням тарифу "Укренерго" на передачу - Буславець

В.о. міністра енергетики Ольга Буславець наполягає на необхідності якнайшвидшого ухвалення законопроекту №3658 про умови підтримки зеленої енергетики, щоб, зокрема, уникнути додаткових витрат на "зелений" тариф, а також підвищення тарифу НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії.

Згідно з повідомленням Міненерго на сайті в середу, оновлений тариф системного оператора на передачу електроенергії розміром 24 коп./кВт-год, який набуде чинності з 1 серпня 2020 року, вже враховує норми законопроекту №3658 щодо зниження "зеленого" тарифу, а також залучення на пільгових умовах кредитних коштів міжнародних фінансових інституцій для погашення заборгованості "Укренерго" перед ДП "Гарантований покупець("ГарПок").

У Міненерго наголосили, що якщо закон не буде ухвалений вчасно, вигідні умови кредитування ЄБРР стануть недоступними, й тариф на передачу обґрунтовано має зрости більше ніж удвічі.

"Сьогодні наша співпраця з ЄБРР та іншими міжнародними фінансовими інституціями передбачає вигідні умови надання кредитів – під 1-2%, з можливістю відтермінування оплати на рік. Це близько 9 млрд грн, якими можна збалансувати дефіцит коштів на ринку, не підвищуючи тарифів. Якщо закон не буде прийнято, про ці кредити ми можемо взагалі забути", - цитує прес-служба Буславець.

При цьому в.о. міністра зазначила, що в такому разі тариф на передачу зростатиме, що негативно позначиться на вартості електроенергії для промисловості, сфери ЖКГ, а отже – на вартості товарів і послуг для населення.

Крім того, за її словами, через неухвалення закону високі "зелені" тарифи досі діють, тому борг перед виробниками електроенергії з ВДЕ зростає щодня.

"Місяць затримки з ухваленням закону призведе до того, що споживачі вже будуть змушені переплатити за завищеним "зеленим" тарифом більше ніж 900 млн грн", - заявила Буславець.

У Міненерго також зазначили, що умови меморандуму з інвесторами передбачають ухвалення закону до 1 серпня, інакше досягнуті домовленості втратять силу.

Водночас міністерство висловило занепокоєння затягуванням процесу ухвалення законопроекту.

"Кількість поданих народними депутатами правок до законопроекту №3658 вимірюється сотнями. Більшість із них розбалансовують документ і нівелюють досягнуті домовленості та професійні напрацювання", - зазначила Буславець.

За її словами, це, зокрема, стосується ініціатив про додаткове зниження "зелених" тарифів понад передбачені законопроектом показники та пролонгацію їх дії на 2 роки.

"Така пролонгація "зеленого" тарифу збільшує загальну переплату споживачів приблизно на EUR1 млрд за кожен додатковий рік", - наголосила в.о. міністра.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА