16:43 15.07.2020

Законопроект №2524 враховує незначну кількість пропозицій бізнесу, має бути доопрацьований - ЄБА

2 хв читати

Законопроект №2524 враховує незначну кількість пропозицій бізнесу щодо закону №466, заявляє Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) і слідом за Спілкою українських підприємців просить президента Володимира Зеленського направити документ на доопрацювання.

"Під час зустрічей у рамках робочої групи при Офісі президента було озвучено зауваження до значно більшої кількості норм закону №466 (екс-законопроект №1210 – ІФ). Водночас у проекті закону №2524 було враховано меншу кількість пропозицій від бізнесу. Крім того, в результаті сьогоднішнього голосування у Верховній Раді було прийнято версію законопроекту, де враховано ще менше пропозицій, і ця версія абсолютно не влаштовує спільноту", - зазначила ЄБА в прес-релізі в середу.

"Іншими словами, навіть ці незначні поступки для бізнесу не вдалося залишити в результаті сьогоднішнього голосування у ВРУ. Відповідно, виникає риторичне запитання, для чого відбувалися показові зустрічі держорганів із бізнесом в Офісі президента. На думку спільноти, ця ситуація є черговим тиском на бізнес", - наголошують у ЄБА.

В асоціації нагадали, що бізнес розраховував на перенесення застосування нових правил оподаткування за контрольованими іноземними компаніями (КІК), постійних представництвах нерезидентів, про застосування податку на доходи нерезидентів.

"ЄБА закликає президента повернути цей закон на доопрацювання, а депутатів й органи влади - продовжити роботу над помилками в податковому законодавстві із залученням представників бізнесу", - йдеться в релізі.

Зокрема, доопрацювання потребують визначення "ділова мета" й "умовні дивіденди", правила з вирахування відсотків (бізнес пропонує обмежити його застосування тільки на операції з особами-нерезидентами).

"Також спільнота вважає, що потрібно продовжити обговорення напрямку змін до правил ТЦУ "сировинних товарів". Запропоновані зміни розширюють права податкових органів, покладаючи при цьому значний тягар на платників податків. Закон №466 суттєво змінює правила встановлення відповідності умов контрольованих операцій з експорту/імпорту сировинних товарів принципу "витягнутої руки" ТЦУ (ст. 39), при цьому є низка норм, які вносять невизначеність та суб’єктивізм у підходи до аналізу", - зазначила асоціація.

ЄБА також наголошує на необхідності розглянути варіант поступового підвищення ставок акцизу на тютюновмісні вироби для електронного нагрівання з 2021 року до 2025-го на 35% і щорічним підвищенням з 2026-го по 2030-й на 10% включно. При цьому необхідно переглянути графік підвищення ставок акцизного податку на сигарети, встановленого Податковим кодексом України, шляхом його розширення до 2030 року із 10% щорічним підвищенням ставок, вважають у бізнес-асоціації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА