18:30 16.07.2020

Новий глава НБУ має чітко озвучити позицію щодо подальшої політики - екс-міністр економіки

2 хв читати
Новий глава НБУ має чітко озвучити позицію щодо подальшої політики - екс-міністр економіки

Призначений на посаду голови Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко є наразі найкращою кандидатурою, проте важливо отримати його чітку позицію щодо подальшої політики центробанку, вважає екс-міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, колишній заступник голови Ради НБУ і почесний президент Київської школи економіки (КШЕ) Тимофій Милованов.

"Національний банк України - критично важлива інституція для економіки. Вона не може залишатися без керівника. І зараз можна говорити про певну прогнозованість: зрозуміло, з ким працювати - у центрального банку є керівник. Але важливо отримати вже нині від новопризначеного глави чітку позицію, якою буде політика Нацбанку в подальшому: що зміниться, а що залишиться незмінним", - сказав Милованов агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи призначення глави НБУ.

Він зазначив, що відставка Якова Смолія сколихнула ринки і створила велику невизначеність.

"Призначення глави Національного банку - сигнал для фінансових ринків і міжнародної громадськості. Здається, це найкраще призначення з можливих на сьогодні", - наголосив він.

Милованов допускає деякі зміни в політиці НБУ, проте вектор, заданий його попередніми керівниками, має бути збережений.

"Зрозуміло, що певних змін у політиці НБУ варто очікувати. Це може бути певне пом'якшення монетарної політики, трохи інший підхід до курсової політики. Але я вважаю, що політика інфляційного таргетування, спрямована на збереження низьких темпів інфляції, виважена політика у співпраці з урядом, зокрема недопущення фінансування бюджетних видатків за рахунок прямої емісії, мають тривати", - сказав президент КШЕ.

Крім того, він вважає, що мають зберегтися досягнення останніх п'яти років: посилений нагляд за банками, а нині й за небанківськими фінансовими установами, а також сильна кадрова політика в самому центробанку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА