15:00 21.07.2020

НБУ може погіршити прогноз падіння ВВП України на 2020 рік мінімум до 6% - банкіри

3 хв читати
НБУ може погіршити прогноз падіння ВВП України на 2020 рік мінімум до 6% - банкіри

Національний банк України (НБУ) може погіршити прогноз падіння ВВП на 2020 рік у липні щонайменше до 6% із 5% у квітневому прогнозі, повідомили опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

"Ми очікуємо незначного погіршення прогнозу динаміки ВВП порівняно з квітневим, враховуючи дані за перший квартал (-1,3%, прогноз НБУ - 0,5%) і динаміку показників ділової активності в другому", - повідомив головний менеджер з макроекономічного аналізу департаменту казначейства Райффайзен банку Аваль Сергій Колодій.

Експерт нагадав, що Мінекономіки оцінює падіння ВВП за п'ять місяців поточного року у 5,9%, уточнивши, що, за його оцінками, прогноз динаміки реального ВВП НБУ погіршиться з поточних 5% до значення в інтервалі 6-7%.

"Ми очікуємо двозначного зниження реального ВВП у другому кварталі й поступового зниження темпів падіння в наступних, в результаті чого річне падіння реального ВВП, за прогнозом РБА (Райффайзен банку Аваль ІФ), становитиме 6,3%", - додав Колодій.

Він також зазначив, що інфляція в першому півріччі 2020 року виявилася нижче прогнозованих значень, становивши в середньому 2,6% у першому кварталі (прогноз НБУ - 2,3%) і 2,1% у другому (4,8%).

"Інфляція за третій квартал також може бути трохи нижчою за прогнозовану (5,3%), але у четвертому кварталі очікується її прискорення. Тому НБУ може переглянути прогноз середньорічної інфляції (4,3%) у бік зниження, залишивши при цьому без значних змін прогноз інфляції на кінець року (6%)", - вважає Колодій.

Водночас він уточнив, що є ризик прискорення інфляції з осені в результаті зміни монетарної політики НБУ і збільшення темпів емісії.

За словами начальника відділу з роботи з інвесторами банку "Кредит Дніпро" Андрія Приходька, НБУ погіршить свій прогноз динаміки ВВП слідом за МВФ, який очікує падіння на 8,2%.

"Слабкі темпи відновлення економіки в Європі, на Близькому Сході та в СНД - традиційних ринках збуту української експортної продукції - є зовнішнім фактором падіння реального сектора економіки України. Водночас можливості задіяти внутрішні джерела зростання обмежені, оскільки приватний сектор усе ще займає вичікувальну позицію і не поспішає збільшувати інвестицій на тлі стагнації внутрішнього попиту", - зазначив експерт.

Приходько додав, що держава не може самостійно активно інвестувати або застосовувати методи фіскального стимулювання приватного сектора через величезний дефіцит бюджету, а ефект від спеціальних програм банківського кредитування вкрай обмежений.

"Банки не можуть нарощувати кредитування через високі ризики неповернень за кредитами і слабкий попит від кредитоспроможного бізнесу", - пояснив він.

Як повідомив CFO Укрексімбанку Сергій Єрмаков, макропрогноз НБУ в липні суттєво не зміниться, водночас у разі повільного відновлення економіки можлива корекція в бік незначного посилення темпів падіння ВВП.

На думку директора департаменту стратегії Кредобанку Романа Лепака, останній макропрогноз НБУ, оприлюднений наприкінці квітня, нині занадто оптимістичний з урахуванням вже відомих даних про значний спад у промисловості, будівництві, транспорті та сфері послуг.

"Ми очікуємо перегляду макропрогнозу Національним банком у липні з наближенням його до прогнозів, закладених у новому меморандумі з МВФ. Реалістичніша оцінка макроекономічних перспектив має передбачати падіння ВВП на 7,5-8,5% за підсумками 2020 року", - зазначив він.

Експерт додав, що прогноз зростання споживчих цін у 2020 році в оновленому макропрогнозі однозначно буде скоректовано - з 6% у квітневому до 4,5-5%.

Крім того, він вважає, що прогноз рівня облікової ставки центробанку також буде переглянуто у бік зниження - з 7% до 5,5% -6% на кінець 2020 року.

Приходько нагадав, що оновлення макропрогнозу НБУ відбудеться 30 липня в новому випуску "інфляційного звіту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА