18:17 21.07.2020

Суд закрив провадження у справі за позовом екс-акціонера ПриватБанку Гороховського про визнання недійсною процедури bail-in

2 хв читати
Суд закрив провадження у справі за позовом екс-акціонера ПриватБанку Гороховського про визнання недійсною процедури bail-in

Господарський суд Києва постановою від 14 липня закрив провадження у справі за позовом екс-міноритарного акціонера ПриватБанку (Київ) Олега Гороховського (раніше володів 0,3236% акцій) про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій фінустанови, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі банку у вівторок.

Згідно з рішенням у Єдиному держреєстрі судових рішень, справу було закрито на підставі клопотання ПриватБанку, поданого 2 червня 2020 року, щодо припинення провадження на підставі п. 7 банківського закону №590-IX.

Водночас у матеріалах зазначається, що клопотання не є обов'язковою умовою вирішення питання щодо припинення провадження у справі, оскільки суд за наявності підстав зобов'язаний це зробити.

Зазначено також, що єдиним способом захисту екс-акціонерів, права та інтереси яких були порушені в результаті виведення неплатоспроможного банку з ринку або ліквідації фінустанови, є відшкодування збитків у грошовій формі.

Як повідомлялося, аналогічні позови наприкінці грудня 2019 року також подали екс-міноритарні акціонери та колишні топ-менеджери ПриватБанку: Тимур Новіков (станом на 31 березня 2016 року володів 1,3625% акцій), Володимир Яценко (0,3229%), Тетяна Гур’єва (0,2422%), Людмила Шмальченко (0,1614%) та інші.

Відповідачами у справі є Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), Міністерство фінансів України та державний ПриватБанк.

Колишні топ-менеджери ПриватБанку оскаржують, зокрема, процедуру bail-in - примусову конвертацію їхніх депозитів у нові акції банку, які були випущені в грудні 2016 року під час його націоналізації, а потім були викуплені державою (в особі Мінфіну) за 1 грн з усіма "старими" акціями банку (загалом - 100%).

Як повідомлялося, у 2017-2018 роках колишні міноритарні акціонери ПриватБанку зверталися до Печерського районного суду Києва з позовами до держави, але він відмовив у розгляді відповідних позовних заяв, пославшись на те, що такі спори мають вирішуватися в судах господарської юрисдикції.

Раніше, 18 грудня 2016 року, уряд України, пославшись на пропозицію Нацбанку і колишніх акціонерів ПриватБанку, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови і влив у його капітал понад 155 млрд грн.

Згідно з даними Нацбанку України, ПриватБанк на 1 червня 2020 року за розміром загальних активів (590,59 млрд грн) посідав 1-ше місце серед 75 діючих у країні банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА