15:01 23.07.2020

Україна підписала меморандум з ЄС про отримання макрофінансової допомоги EUR1,2 млрд

4 хв читати
Україна підписала меморандум з ЄС про отримання макрофінансової допомоги EUR1,2 млрд

Україна підписала меморандум з Європейським Союзом про взаєморозуміння та кредитну угоду між Україною, Національним банком України і ЄС про отримання країною макрофінансової допомоги на суму EUR1,2 млрд.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", з української сторони документи підписав міністр фінансів Сергій Марченко і голова Національного банку Кирило Шевченко.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, меморандум про п'яту програму макрофінансової допомоги передбачає 12-місячний термін, сама позика видається на 15 років (до 2035 року), а відсоток за користування коштами становить 0,125% річних.

За словами прем'єра, макрофінансову допомогу витрачатимуть на два напрями: підтримку макрофінансової стабільності в Україні, а також на продовження структурних реформ.

Перший транш у EUR600 млн буде отримано Україною відразу ж після ратифікації меморандуму парламентом.

Що стосується умов, які повинна виконати Україна, щоб отримати другий транш, то вони розбиті на чотири блоки.

Перший з них - управління державними фінансами. Цей блок передбачає питання медичних закупівель, чітко прописано управління ДП "Державні закупівлі" (корпоратизація), продовження реформи податкової та митної служби (відкриті конкурси з відбору керівників).

Другий блок - державне управління та верховенство права. Тут передбачено питання судової реформи, реформи Вищої атестаційної комісії суддів, реформу Кваліфікаційної комісії суддів та створення Комісії з питань етики з міжнародною участю, а також продовження реформи державної служби.

Третій блок - поліпшення бізнес-клімату. Зокрема, продовження розширення повноважень приватних виконавців, сприяння блокуванню коштів на банківських рахунках шляхом надання дозволу на електронний зв'язок між виконавцями і банками. Також ухвалення рішення про поетапну ліквідацію податкової поліції і створення Бюро фінансових розслідувань.

Четвертий блок - секторальні реформи й державні підприємства. Зокрема, передбачено реформу корпоратизації, створення незалежних наглядових рад у ТОП-10 держпідприємств, а також продовження реалізації всіх секторальних реформ в успішне їх введення.

Шмигаль зазначив, що стосовно питань ліквідації ДФС та корпоратизації - ці проекти, ймовірно, повинні будуть реалізуватися в 2020 році, але сама програма передбачена на 12 місяців.

У свою чергу виконавчий віце-президент Єврокомісії з напряму "Економіка, яка працює для людей" Валдіс Домбровскіс під час прес-брифінгу в Брюсселі в четвер сказав: "Як частина нашої мети допомогти нашим сусідам впоратися з пандемією, ми надамо Україні строкову макрофінансову допомогу на 1.2 млрд євро, це набагато більше, ніж ми надаємо будь-яким іншим партнерам. Це також показує нашу триваючу підтримку порядку денному реформ України".

Він зазначив, що переговори завершилися підписанням меморандуму про нову програму, і наголосив, що ЄС продовжить своє сильне залучення в підтримку орієнтації України на реформи і стратегічного шляху, обраного Україною.

Домбровскіс також нагадав, що ЄС раніше погодив пакет підтримки для України на 119 млн євро.

"ЄС продемонстрував солідарність з Україною перед обличчям пандемії. І минулого місяця погодив пакет підтримки на 119 млн євро. Я знаю, що ця допомога вже досягає українських сімей, медиків, малого бізнесу та організацій громадянського суспільства, допомагаючи їм у зіткненні з кризою", - пояснив він.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що нова програма макрофінансової допомоги ЄС Україні досить амбітна, але реалістична, і її успішна імплементація спільною перемогою для обох сторін.

"Я ціную сьогоднішнє підписання меморандуму про взаєморозуміння та кредитної угоди, згідно з яким Україна отримає 1.2 млрд євро макрофінансової допомоги. Ця нова програма досить амбіційна, але реалістична, і її успішна імплементація буде спільною перемогою для обох сторін. Я повертаюся додому з почуттям впевненості в економічній стабільності нашої країни і в продовженні реформ, які гарантують благополуччя для наших українських громадян", - наголосив прем'єр.

Як повідомлялося, у березні 2018 року на прохання української сторони Єврокомісія ухвалила рішення розпочати четверту програму макрофінансової допомоги Україні в розмірі EUR1 млрд для підтримки подальшої економічної стабілізації та структурних реформ. Макрофінансову допомогу було розбито на два транші в сумі EUR500 млн кожен. Перший транш було виділено в грудні 2018 року, другий транш було отримано в червні 2020 року. Умовою виділення останнього траншу, так само як і щодо всіх інших програм макрофінансової допомоги, було продовження співпраці України з МВФ.

Крім того, ЄС у травні 2020 року схвалив надання Україні EUR1,2 млрд спеціальної макрофінансової допомоги для стабілізації економіки у зв'язку з пандемією. Після підписання Меморандум має бути ратифікований Верховною Радою України, після чого Україна отримає перший транш у розмірі EUR600 млн, який є беззаперечним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА