18:24 24.07.2020

"Енергоатом" отримав черговий транш EUR100 млн кредиту Євратома на комплексну програму підвищення безпеки АЕС

2 хв читати
"Енергоатом" отримав черговий транш EUR100 млн кредиту Євратома на комплексну програму підвищення безпеки АЕС

НАЕК "Енергоатом" отримала від Європейської спільноти з атомної енергії кредит розміром EUR100 млн на реалізацію комплексної програми підвищення безпеки (КППБ) енергоблоків АЕС, повідомила компанія в п'ятницю.

Згідно з повідомленням, це третій транш у рамках кредитної угоди, укладеної з Євратомом у 2013 році та ратифікованої Верховною Радою у травні 2014 року.

Загальний обсяг кредитної угоди з Євратомом, що набула чинності наприкінці травня 2015 року, становить EUR300 млн. Із них, як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НАЕК, з урахуванням третього траншу "Енергоатом" уже отримав EUR200 млн.

У НАЕК також зазначили, що другим кредитором КППБ є Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), угода з яким на таку саму суму в EUR300 млн набула чинності в грудні 2014-го.

"З огляду на те, що загальна сума кредиту становила EUR600 млн, це найбільший в історії української енергетики кредит від європейських інституцій, залучений для розвитку галузі", - наголосили в НАЕК.

У компанії пояснили, що однією з найважливіших умов отримання кредиту було забезпечення незалежності Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ).

"Цю вимогу Україна виконала з ухваленням закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії" та повернула собі статус держави, відповідальної за ядерну безпеку, а НАЕК "Енергоатом" отримав можливість продовжувати користуватися кредитом Євратома", - роз'яснили в компанії.

У НАЕК також зазначили, що КППБ, затверджена рішенням уряду у 2011 році, була розроблена з урахуванням стрес-тестів, проведених на українських АЕС після аварії на японській станції "Фукусіма" і встановлює обсяг заходів, які мають бути реалізовані на всіх енергоблоках українських АЕС для приведення рівня їхньої безпеки до міжнародних стандартів.

Як повідомлялося, ВР в травні ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії" (№2372), спрямований на відновлення та посилення правового статусу і незалежного функціонування ДІЯРУ.

Ухвалення законодавчої ініціативи №2372 схвально сприйняли посли країн "Великої сімки" (G7) в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА