15:17 25.07.2020

ОККО та SOCAR заявляють про порушення в конкурсі ОПЗ на нового давальця, завод наполягає на відсутності у них досвіду реалізації міндобрив

4 хв читати
ОККО та SOCAR заявляють про порушення в конкурсі ОПЗ на нового давальця, завод наполягає на відсутності у них досвіду реалізації міндобрив

ПП "ОККО Контракт" і ТОВ "Сокар Енерджі Україна" вважають безпідставним своє усунення від участі в конкурсі з відбору партнера ПАТ "Одеський припортовий завод" для давальницької переробки природного газу в мінеральні добрива.

"Відмову ми отримали без будь-яких пояснень. Усно вдалося дізнатися, що відмовлено нам через нібито "відсутність досвіду роботи в напрямі мінеральних добрив". З чим ми категорично не погоджуємося. Напрями роботи OKKO Group давно вийшли за межі лише мережі заправок", - йдеться в заяві OKKO.

"Ми вважаємо, що керівництво ОПЗ не зацікавлене в прозорому та відкритому конкурсі. Правління заводу допускає дискримінаційні умови під час відбору учасників, порушує принципи здорової конкуренції та діє в інтересах окремих суб'єктів ринку, тим самим завдаючи шкоди бюджету та репутації країни", - зазначають у ТОВ "Торговий дім "Сокар Україна".

У зв'язку з цим у компаніях мають намір оскаржити в судах рішення заводу про недопуск їх до конкурсу.

У свою чергу в ОПЗ заявили, що запропоновані "ТД "Сокар Україна" механізми реалізації добрив через афілійовані структури не відповідають порядку проведення конкурсу, а пред'явлені "ОККО Контракт" договори про надання агентських послуг лише підтверджують намір співпрацювати у напрямі сприяння іншим компаніям у пошуку клієнтів для укладення договорів купівлі-продажу мінеральних добрив.

"Проте сприяння у продажу іншим компаніям не можна вважати самостійним досвідом збуту мінеральних добрив", - йдеться в заяві ОПЗ.

В OKKO з таким підходом категорично не згодні. "Тільки за два роки ми поставили на ринок 160 тис. тонн добрив. Також у рамках розвитку інфраструктури для зберігання добрив за два роки - 2017 та 2018 - компанія відкрила три склади на базі колишніх нафтобаз. Склади дають змогу одночасно зберігати близько 13 тис. тонн добрив, оперують власним транспортним парком. Загальна вартість оброблених компанією запитів агроринку, велика частина яких стосується саме постачання мінеральних добрив, природного газу і пального, за кілька років роботи сягнула 10,1 млрд грн", - йдеться в прес-релізі.

За словами в. о. голови правління ОПЗ Миколи Синиці, обов'язковою умовою для учасників конкурсу є наявність досвіду з продажу мінеральних добрив за останні два роки і можливість забезпечення заводу газом.

"Ці вимоги існують для того, щоб співпраця із заводом не стала першим досвідом для компаній, які раніше не працювали у сфері продажу мінеральних добрив. Зазначу, що складські приміщення підприємства дозволяють зберігати лише 80% від місячної норми виробництва карбаміду. В умовах, коли давалець не може забезпечити вивезення готової продукції, існує ризик зупинки заводу. Свого часу, працюючи за давальницькою схемою, ОПЗ уже зупинявся через переповненість складів і неможливість давальця організувати своєчасне відвантаження хімічної продукції", - наведено його слова в повідомленні заводу.

"Вкотре наголошую, що ми не маємо права допустити зупинки заводу та прийняти на себе будь-які ризики, що поставлять під сумнів безперебійну роботу заводу. Саме тому певні суб'єкти господарювання, які не мають досвіду реалізації міндобрив, не були допущені до другого етапу конкурсу", - додав Синиця.

Як повідомлялося, ОПЗ оголосив новий конкурс на давальця в червні. Організатором електронного аукціону є товарна біржа "Полонекс". Відбір та укладення нового договору планується здійснити до середини серпня цього року.

Заявки подали шість компаній: IBE Trade Corp (США), Maddox SA (Швейцарія), ПП "ОККО Контракт", ТОВ "Агро Газ Трейдінг", ТОВ "Сокар Енерджі Україна" і ТОВ "Юг-Газ"(усі - Україна). Другий етап процедури відбору відбувся 23 липня.

Відповідно до конкурсної документації, вартість переробки ОПЗ давальницької сировини на аміак, а також послуг з його відвантаження встановлена на рівні $39 за тонну аміаку (без ПДВ). Тариф на переробку сировини на карбамід становить $54 за тонну (без ПДВ), проте учасники конкурсу пропонуватимуть ОПЗ додаткову винагороду.

Обсяг надання послуг визначено у 50-60 млн куб. м на місяць за умови роботи одного агрегата аміаку і двох агрегатів карбаміду, виробництво товарного аміаку - до 8 тис. тонн на місяць, карбаміду - до 74,4 тис. тонн на місяць.

Учасник конкурсу має внести гарантійний внесок $1 млн, а також забезпечити постачання природного газу для здійснення пускових операцій агрегата аміаку після планового зупинного ремонту обсягом до 3 млн куб м і сплатити інші витрати на пуск підприємства у розмірі $0,6 млн з урахуванням ПДВ.

ОПЗ у 2019 році збільшив випуск карбаміду з давальницької сировини на 82,1% - до 324,6 тис. тонн, але скоротив виробництво аміаку у 4,7 раза - до 29,9 тис. тонн. На експорт було перевантажено 2 млн 548,5 тис. тонн аміаку, з них - 18,6 тис. тонн власного виробництва; 352,3 тис. тонн карбаміду, з них - 288,5 тис. тонн власного виробництва.

ОПЗ випускає хімічну продукцію, а також здійснює перевалку хімпродукції на морський транспорт. Державі в особі ФДМ належить 99,5667% акцій ОПЗ, 0,0021% - ТОВ "Конкорд Капітал", іншим фізичним акціонерам-особам - 0,4312%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА