18:08 06.08.2020

Мінпром має погоджувати купівлю акцій державних і приватних підприємств ОПК

3 хв читати
Мінпром має погоджувати купівлю акцій державних і приватних підприємств ОПК

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості (Мінпром) має погоджувати план реформи таких стратегічних підприємств, як "Мотор Січ", зокрема купівлю їхніх акцій, зазначає віце-прем'єр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

"На сьогодні ми є на етапі початку реформи ОПК. Це стосується і державних підприємств, і підприємств приватного сектору. Зокрема, новостворене міністерство має погоджувати всі плани, які пов'язані з реформою, зокрема з придбанням акцій тих чи інших підприємств", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Уруський наголосив, що стратегічні підприємства - це надбання всього українського народу, тому їхня робота перебуває в полі діяльності уряду.

За словами віце-прем'єра, він розпочав ознайомлення з підприємствами ОПК. "Зокрема, і виробниче об'єднання "Мотор Січ" я відвідав у п'ятницю", - сказав глава Мінпрому.

Уруський зазначив, що наразі міністерство вивчає стан таких підприємств, аналізує ситуацію на них, готує пропозиції щодо розвитку, вивчає всі ті конфліктні ситуації, які, можливо, мають місце на різних підприємствах.

Раніше в четвер президент Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з листом, в якому закликав невідкладно спільно з апаратом Ради національної безпеки і оборони та Службою безпеки України вичерпних заходів щодо захисту економічних інтересів держави. "Слід здійснити системну оцінку впливу на стан економічної безпеки держави приватизації або продажу корпоративних прав у статутному капіталі підприємств, що мають монопольне (домінуюче) становище на ринку товарів, науково-дослідних (науково-технічних) установ, а також підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, зокрема публічного акціонерного товариства "Мотор Січ", - йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Як повідомлялося, в ніч на 6 серпня Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd на Шанхайській фондовій біржі в повідомленні інформувала, що дочірня компанія Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського та її афілійовані компанії 4 серпня спільно подали нову заяву в Антимонопольний комітет України (АМКУ) про купівлю акцій "Мотор Січі".

Xinwei уточнює, що того самого дня її дочірня компанія Beijing Skyrizon відкликала з Антимонопольного комітету заяву, яку вона раніше подавала спільно з держконцерном "Укроборонпром". Xinwei зазначила, що суб'єкт операції та акції цільових активів заморожені, тому успішна реорганізація все ще під знаком питання.

DCH Group - одна з великих промислових фінансових груп України, що об'єднує металургійну, гірничодобувну, машинобудівну, інфраструктурну, фінансову та інші галузі.

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" уже належить групі китайських власників, а в АМКУ вирішувалося питання про узгодження операції щодо купівлі у них цього пакета компаніями Skyrizon та Xinwei Technology з подальшою безоплатною передачею "Укроборонпрому" 25,00002% акцій. Водночас спірний пакет акцій "Мотор Січі" є заставою за фінансуванням, наданим, зокрема, China Development Bank.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту в Києві наприкінці серпня 2019 року на той момент радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці минулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю.

Акції "Мотор Січ" перебувають під арештом із квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеному в липні 2017 року кримінальному провадженні.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж до 100 країн світу. Підприємство в січні-червні 2020 року отримало 595,56 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 428,58 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 16,3% - до 4 млрд 728,9 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА