19:48 06.08.2020

РНБО вживає вичерпних заходів щодо забезпечення національних інтересів у сфері авіабудування - Данілов

3 хв читати
РНБО вживає вичерпних заходів щодо забезпечення національних інтересів у сфері авіабудування - Данілов

Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) за дорученням президента України Володимира Зеленського вживає всіх заходів для захисту національних інтересів у сфері розвитку стратегічних підприємств, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

"Апарат РНБО України за дорученням президента України Володимира Зеленського вживає вичерпних заходів щодо збереження пріоритетності національних інтересів держави в питанні розвитку стратегічних підприємств і унеможливлення передачі в незаконний спосіб іншій державі українських оборонних технологій", - повідомив він, коментуючи ситуацію навколо діяльності компанії "Мотор Січ", повідомляє прес-служба РНБО.

Зазначено, що стратегічним пріоритетом державної політики щодо ПАТ "Мотор Січ" є розвиток підприємства як базового для виконання державного оборонного замовлення, у тому числі у виробництві українських крилатих ракет.

Данілов також нагадав, що з метою забезпечення національних інтересів у сфері авіаційних двигунів було ухвалено відповідне рішення Ради національної безпеки і оборони України №58 "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів держави у сфері авіаційних двигунів", яким визначені конкретні завдання Кабінету Міністрів України та іншим державним органам.

Раніше в четвер президент Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з листом, в якому закликав невідкладно вжити спільно з апаратом Ради нацбезпеки і оборони і Службою безпеки України вичерпних заходів щодо захисту економічних інтересів держави. "Слід здійснити системну оцінку впливу на стан економічної безпеки держави приватизації або продажу корпоративних прав у статутному капіталі підприємств, що мають монопольне (домінуюче) становище на ринку товарів, науково-дослідних (науково-технічних) установ, а також підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, зокрема публічного акціонерного товариства "Мотор Січ", - йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Як повідомлялося, перед цим Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd. повідомила на Шанхайській фондовій біржі, що її "дочка" Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського та її афілійовані компанії 4 серпня спільно подали нову заяву в Антимонопольний комітет України (АМКУ) про купівлю акцій "Мотор Січі" (Запоріжжя). Китайська компанія уточнила, що того самого дня її дочірня компанія Beijing Skyrizon відкликала з Антимонопольного комітету заяву, яку вона раніше подавала спільно з держконцерном "Укроборонпром". Xinwei зазначила, що суб'єкт операції та акції цільових активів заморожені, тому успішна реорганізація все ще під знаком питання.

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" уже належить групі китайських власників, а в АМКУ вирішувалося питання про узгодження операції щодо купівлі у них цього пакета компаніями Skyrizon та Xinwei Technology з подальшою безоплатною передачею "Укроборонпрому" 25,00002% акцій. Водночас спірний пакет акцій "Мотор Січі" є заставою за фінансуванням, наданим, зокрема, China Development Bank.

Акції "Мотор Січі" перебувають під арештом із квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеному в липні 2017 року кримінальному провадженні щодо продажу контрольного пакета акцій.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що з 2016 року по теперішній час невстановлені особи з числа нинішніх та колишніх посадових осіб та кінцевих бенефіціарних власників ПАТ "Мотор Січ", діючи за попередньою змовою між собою, з метою послаблення держави шляхом зруйнування вказаного підприємства... здійснили ряд правочинів купівлі-продажу контрольного пакета акцій товариства на користь іноземних компаній, які мають намір перемістити активи та виробничі потужності товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення", - йдеться у рішенні суду від 7 вересня 2017 року про арешт акцій, ухваленому за клопотанням СБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА