Економіка

Група DCH гарантує збереження і розвиток виробничої бази "Мотор Січі", її технологій і прав інтелектуальної власності

Група DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського гарантує збереження і розвиток продуктивної бази ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя), його технологій, робочих місць і прав інтелектуальної власності після придбання.

Згідно з прес-релізом DCH, поширеним у п'ятницю, про це заявив власник і президент групи Ярославський.

"На жаль, ті процеси, які наразі відбуваються стосовно АТ "Мотор Cіч", не можуть не викликати занепокоєння. Учора після того, як китайські інвестори підприємства оприлюднили інформацію про спільну з DCH заяву до АМКУ в межах обов'язкового розкриття інформації на Шанхайській біржі, прокуратура додатково наклала арешт на акції та докваліфікувала формулювання обвинувачення до "державної зради". Паралельно чиниться силовий тиск на співробітників АМКУ з метою перешкодити реалізації наших домовленостей із китайськими партнерами та загалом перешкодити їм, законним акціонерам підприємства, розпоряджатися своєю власністю, своїми корпоративними правами", - заявив він.

Власник DCH запевняє, що китайські інвестори вклали кошти у приватне українське підприємство, маючи намір модернізувати його та забезпечити важливі для України постачання продукції на внутрішній ринок КНР. І якщо український уряд продовжуватиме перешкоджати законній реалізації їхніх прав та інтересів, наслідки можуть бути надзвичайно несприятливими для нашої країни, зокрема й подання китайською стороною багатомільйонних позовів до міжнародних судів і серйозне охолодження двосторонніх відносин із Китаєм як головним торговельним партнером України", - додав Ярославський.

"Ми (DCH - ІФ) зробимо все, щоб забезпечити впевненість у майбутньому для колективу підприємства та захист інтересів народу України. Це винятково важливо, тому що на сьогодні у підприємства фактично немає власника, показники діяльності неухильно погіршуються, отже, необхідні невідкладні антикризові заходи, аби не допустити його остаточного знищення. Однак будь-які спроби змусити інвесторів із кимось домовлятися вважаємо неприйнятними й такими, що заслуговують на окремий розгляд у межах антикорупційного законодавства", - зазначив він.

Звертаючись до президента Володимира Зеленського з закликом втрутитися в ситуацію, Ярославський очікує від влади "державницького рішення, яке збереже "Мотор Cіч" для України та відповідатиме національним інтересам держави".

Раніше Зеленський закликав прем'єр-міністра Дениса Шмигаля оцінити вплив на економічну безпеку України приватизації або продажу акцій стратегічних підприємств, зокрема "Мотор Січі".

Як повідомлялося, перед цим Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd. повідомила на Шанхайській фондовій біржі, що її "дочка" Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського та її афілійовані компанії 4 серпня спільно подали нову заяву до Антимонопольного комітету України (АМКУ) про купівлю акцій "Мотор Січі".

Xinwei уточнює, що того самого дня її дочірня компанія Beijing Skyrizon відкликала з Антимонопольного комітету заяву, яку вона раніше подавала спільно з держконцерном "Укроборонпром".

"У зв'язку зі змінами, що відбулися в основі ділової співпраці між Beijing Skyrizon та його дочірніми підприємствами і ДК "Укроборонпром", Beijing Skyrizon провела переговори щодо співпраці в галузі авіаційних двигунів із компанією DCH Group Україна та її дочірніми компаніями, і дійшла згоди", - пояснюється в повідомленні.

Xinwei також зазначає, що суб'єкт операції та акції цільових активів заморожені, тому успішна реорганізація все ще під знаком питання.

У повідомленні зазначено, що DCH Group - одна з важливих промислових фінансових груп України, що об'єднує металургійну, гірничодобувну, машинобудівну, інфраструктурну, фінансову та інші галузі.

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" уже належать групі китайських власників, а в АМКУ вирішувалося питання про узгодження операції щодо купівлі у них цього пакета компаніями Skyrizon та Xinwei Technology з подальшою безоплатною передачею "Укроборонпрому" 25,00002% акцій. Водночас спірний пакет акцій "Мотор Січі" є заставою за фінансуванням, наданим, зокрема, China Development Bank.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту до Києва наприкінці серпня 2019 року тодішній радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці минулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю.

Акції "Мотор Січ" перебувають під арештом із квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеній у липні 2017 року кримінальній справі.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до понад 100 країн світу. Підприємство в січні-червні 2020 року отримало 595,56 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 428,58 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 16,3% - до 4 млрд 728,9 млн грн.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ