Економіка

НБУ дозволив з 1 вересня усім банкам приймати та передавати для дослідження в центробанк сильно зношені банкноти

Національний банк України (НБУ) дозволив з 1 вересня усім українським банкам приймати й передавати для дослідження в центробанк сильно зношені банкноти, тоді як раніше це могли робити лише уповноважені банки, повідомляється на сайті НБУ в п'ятницю.

Відповідні зміни було внесено постановою правління центробанку від 31 липня 2020 року №114 "Про затвердження змін до правил визначення платіжних ознак і обміну банкнот, розмінних та обігових монет нацвалюти України", яка оприлюднена на сайті Нацбанку й набуває чинності з 1 вересня.

Зазначається, що відповідною постановою НБУ також поширив на інкасаторські компанії вимоги, які раніше виконували тільки банки і які стосуються вилучення і передавання сумнівних банкнот для проведення досліджень до Національного банку, а також вилучення та передавання банкнот, зафарбованих спеціальним розчином унаслідок несанкціонованого втручання в спецпристрій для зберігання цінностей, правоохоронцям.

Крім того, НБУ запровадив вимогу щодо організації та проведення банками та інкасаторськими компаніями навчальних заходів з метою підвищення рівня знань працівників, які працюють із готівкою, ознак справжності та платіжності банкнот (монет) гривні.

Згідно з повідомленням, відповідною постановою Нацбанк скасував норму про розсилку банкам плакатів і буклетів з описом банкнот (монет) у зв'язку з тим, що на сайті центробанку розміщено їх електронну версію, а також уточнив визначення низки ознак зношених і пошкоджених банкнот.

У документі зазначається, що до них, зокрема, належать пошкоджені вогнем, водою, різними рідинами або хімікатами, з утраченими частинами та/або з отворами, що зберегли цілу частину, площа якої не менше ніж 55% початкової площі банкноти, а також банкноти, складені (склеєні) з двох суміжних частин різних банкнот одного номіналу та дизайну, якщо одна з частин має не менше ніж 50% початкової площі, а загальна площа цих частин становить не менше ніж 98% початкової площі банкноти.

До них також належать банкноти з забрудненнями, плямами, написами, відбитками штампів (крім штампів про погашення) площею не більше ніж 400 кв. мм і банкноти, які в результаті забруднення мають світіння під дією ультрафіолетових променів на всій площі (за винятком банкнот, зафарбованих спеціальним розчином внаслідок несанкціонованого втручання в спецпристрій для зберігання цінностей), зазначається в постанові.

Крім того, зношеними є оброблені спеціальними хімреактивами під час проведення оперативних заходів або слідчих дій, а також ламіновані й розрізані на три й більше частин (зокрема склеєні) банкноти.

Згідно з документом, до цього списку також входять розірвані на дві частини банкноти, на яких немає хоча б одного серійного номера, й загальна площа цих частин не менша, ніж 55% початкової, банкноти, пошкоджені під час надзвичайного режиму, й банкноти, забруднені хімічними, радіоактивними або токсичними органічними речовинами, які за певних умов можуть негативно впливати на здоров'я людини.

Завершують цей перелік банкноти, які внаслідок значного пошкодження вогнем, водою, різними рідинами або хімікатами мають свічення під дією ультрафіолетових променів, деструкцію та обвуглення паперу на окремих ділянках або по всій площі банкноти, і площа яких під час приймання та оброблення може стати меншою, ніж 55% початкової площі банкноти, або внаслідок чого створилася цілісна група пошкоджених банкнот, яку неможливо розділити, пояснюється в постанові.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ