21:29 11.08.2020

"Енергоатом" стурбований затримкою з публікацією постанови Кабміну з перехідною моделлю ПСО

2 хв читати

НАЕК "Енергоатом" стурбований відсутністю публікації прийнятої 5 серпня з триденним доопрацюванням постанови Кабінету міністрів про зміну положення про спеціальні обов'язки учасників ринку електроенергії із забезпечення електроенергією населення (ПСО - покладання спеціальних обов'язків), що дозволяє продавати ресурс ДП "Гарантований покупець" у рамках ПСО за 10грн / МВт-год.

"НАЕК "Енергоатом" чекає якнайшвидшого оприлюднення цієї постанови, щоб вона набула чинності. Це дозволило б компанії негайно здійснити кроки, необхідні для стабілізації її фінансового стану в рамках так званої перехідної моделі ПСО", - йдеться в повідомленні компанії, отриманому агентством "Інтерфакс -Україна" у вівторок увечері.

У компанії звертають увагу, що триденний термін доопрацювання закінчився, але станом на вечір вівторка, 11 серпня, постанова з оновленим ПСО не опублікована в офіційних джерелах.

"Водночас "Енергоатом" не схвалює будь-які спроби обмежити роботу компанії на енергетичному ринку і буде виступати проти таких спроб", - наголосили в НАЕК.

Згідно з повідомленням компанії, зміни в ПСО повинні стати головним фактором стабілізації роботи компанії, а також сприяти загальному оздоровленню ситуації на ринку електроенергії.

У повідомленні зазначається, що нова модель ПСО дозволяє компанії отримати вільний і конкурентний доступ на ринок двосторонніх договорів, збільшити частку реалізації електроенергії за ринковими цінами до 50%, оптимізувати торговельну діяльність через зменшення обсягів продажу на профіцитному ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку. Крім того, компанія очікує припинення нарощування заборгованості перед нею з боку ДП "ГарПок" і стабільного надходження оборотних коштів.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів прийняв постанову про внесення змін до діючої моделі ПСО, які передбачають, зокрема, продаж НАЕК "Енергоатом" електроенергії "ГарПоку" в обсягах, необхідних для забезпечення ресурсом населення, за ціною 10 грн / МВт-год, і збільшення до 40% (замість 5%) обсягів продажу атомної е / е на ринку двосторонніх договорів. До прийняття постанови "Енергоатом" повинен був продавати 80% електроенергії "ГарПоку" для забезпечення населення за ціною 566,7 грн / МВт-год.

Згідно з постановою, ПрАТ "Укргідроенерго" також отримало право продавати 30% свого ресурсу за ПСО по 10 грн / МВт-год.

Аукціони на Українській енергетичній біржі (10-11 серпня - ІФ) з продажу НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" електроенергії "ГарПоку" в рамках перехідної моделі ПСО за ціною 10 грн / МВт-год скасували через відсутність публікації постанови Кабінету міністрів, що регламентує процес.

"ГарПок" станом на 1 липня 2020 року має прострочену заборгованість перед "Енергоатомом" за поставлену електроенергію в розмірі 7,43 млрд грн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА