20:27 12.08.2020

Президент підписав закон про фінансові ринки

2 хв читати
Президент підписав закон про фінансові ринки

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій і введення нових фінансових інструментів" (законопроект №2284).

Відповідна інформація опублікована на сайті Верховної Ради в середу.

Як повідомлялося, Україна взяла на себе зобов'язання прийняти цей закон до кінця червня в рамках меморандуму з Міжнародним валютним фондом з поточної програми stand by. Рада остаточно ухвалила його 19 червня, а спікер підписав 27 липня.

Закон, який є оновленим законопроектом №9035 "Про деривативи і фінансові ринки" минулого скликання парламенту, імплементує обов'язкові в ЄС вимоги актів MiFID II, MIFIR, EMIR. У частині фінансової інфраструктури документ передбачає введення інституту оператора регульованого ринку для забезпечення централізованого укладення і виконання угод, створення торговельного репозиторія (бази даних) для повноцінного функціонування ринків деривативів і впровадження центрального контрагента для зняття ризиків невиконання угод і розрахунку по них.

Документ також передбачає впровадження диференційованого підходу до ліцензування фінансових посередників, відповідно до якого менша відповідальність передбачає менші вимоги.

У частині фінансових інструментів заплановані введення деривативних контрактів, депозитних сертифікатів банків і випуск за новою процедурою більш захищених корпоративних облігацій. Крім того, законопроект передбачає введення загальних правил випуску похідних цінних паперів, регламентує ліквідаційний неттинг.

У цілому закон почне діяти з 1 липня 2021 року, проте окремі пункти - з моменту опублікування, а ще кілька - з 1 січня 2022 року. Зокрема, саме до цього терміну Нацбанк повинен передати муніципальні облігації на обслуговування зі свого депозитарію в Національний депозитарій України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА