19:50 13.08.2020

Нацбанк Грузії продовжує продавати валюту для підтримки ларі

2 хв читати
Нацбанк Грузії продовжує продавати валюту для підтримки ларі

Національний банк Грузії в четвер у десятий раз з початку року підтримав інтервенціями знову знесилений в останні дні ларі, продавши на валютному аукціоні $ 20 млн.

"Середньозважений обмінний курс на торгах склав 3,0705 ларі / $ 1", - повідомляє регулятор.

Офіційний курс долара США на 14 серпня Нацбанк встановив на рівні 3,0728 ларі / $ 1, в результаті чого грузинська нацвалюта за останній день зміцнилася на 0,2%.

З початку поточного року Нацбанк Грузії на валютному ринку продав вже $ 289,65 млн. Попередню інтервенцію регулятор здійснив 22 липня, продавши на валютному аукціоні $ 40 млн, після чого зміцнив ларі на 0,4% - до 3,0592 ларі / $ 1.

Як повідомлялося, на 1 січня 2020 року курс грузинської нацвалюти становив 2,8661 ларі / $ 1 і до 6 березня зміцнився до 2,7735 ларі / $ 1. Однак після цього він почав різко знижуватися і після більш ніж тижневого падіння подолав психологічно важливий рубіж у 3 ларі / $ 1. До того ж 27 березня ларі побив черговий історичний антирекорд, впавши до 3,4842 ларі / $ 1. До 6 червня він зміцнився до 2,9562 ларі / $ 1, але потім почав знову поступово падати.

Різкі коливання ларі в Національному банку пояснюють значним збільшенням цього року невизначеності на міжнародному та внутрішньому ринках, яка, за оцінкою регулятора, відбивається і на валютному курсі.

Тим часом, в Нацбанку заявляють, що готові у разі необхідності використовувати "всі наявні в його розпорядженні інструменти для підтримки стабільності цін і захисту купівельної спроможності ларі". Також регулятор зазначає, що в останні роки нарощував міжнародні резерви, що дозволяє йому при необхідності за допомогою інтервенцій надавати ринку додаткові валютні ресурси.

За січень-липень 2020 року міжнародні валютні резерви Грузії збільшилися на $ 334,5 млн, або на 9,5%, і на 1 серпня досягли $ 3 млрд 840,3 млн.

Відповідно до оновлених у червні поточного року "Основних економічних і фінансових індикаторів Грузії", міжнародні валютні резерви країни до кінця 2020 року плануються обсягом $ 3 млрд 574,1 млн, або 21,3% прогнозованого ВВП ($ 16 млрд 767,7 млн).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОГХК почала продавати титанову сировину до Італії, Іспанії, Німеччини, системно розширює географію експорту - керівництво

На одній із ТЕС у понеділок виникла пожежа - Міненерго

"Автомагістраль-Південь" візьме участь у будівництві аеропорту поруч із Бухарестом

Майже третина опитаних українців вважає розслідування порушень законів підприємцями як тиск на бізнес - соцопитування КМІС

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА