07:32 15.08.2020

Україна заявила про успішний викуп близько 10% ВВП-варантів

4 хв читати
Україна заявила про успішний викуп близько 10% ВВП-варантів

Україна оголосила про завершення викупу на відкритому ринку близько 10% своїх ВВП-варантів, випущених в ході реструктуризації зовнішнього боргу з терміном дії до 31 травня 2040 року на номінальну суму $ 3,2 млрд.

"Станом на 14 серпня 2020 року Міністерство фінансів успішно надало розпорядження про викуп приблизно 10% від загальної умовної суми випущених цінних паперів, прив'язаних до ВВП", - йдеться в повідомленні Мінфіну від імені України на Ірландській фондовій біржі.

У релізі відсутні дані про ціну угоди, проте в останні дні ВВП-варанти котирувалися за курсом трохи дорожче 86% від номіналу, що дозволяє оцінити угоду приблизно в $ 275 млн.

Мінфін зазначив, що опублікована ним раніше Середньострокова стратегія управління державним боргом на 2019-2022 роки містить попереджувальні операції з управління зобов'язаннями, щоб згладити профіль обслуговування держборгу і знизити піковий тиск на державний бюджет. Такі операції з управління зобов'язаннями можуть включати зворотний викуп державних цінних паперів за сприятливих ринкових умов. Відповідно з такою стратегією Мінфін ініціював операцію управління зобов'язаннями, що складається з викупу на відкритому ринку ВВП-варантів, йдеться в біржовому повідомленні.

"Наразі у Міністерства фінансів немає намірів перепродувати такі цінні папери", - наголошується в документі.

Мінфін також наголосив, що, продовжуючи виконувати стратегію, може в будь-який час і час від часу проводити зворотний викуп, анулювання або обмін додаткових цінних паперів України, що перебувають в обігу, включно з ВВП-варантами, шляхом покупки на відкритому ринку, через приватні угоди або іншим чином у залежності від переважаючих ринкових умов.

Як повідомлялося, прийняті в квітні правки в закон про держбюджет-2020 дали Мінфіну право здійснювати операції з ВВП-варантами, включно з їх обміном, випуском, купівлею, викупом та продажем. Відповідно до закону, умови таких угод визначає Кабінет міністрів. Одним із джерел для здійснення таких угод можуть бути, як виняток, держзапозичення понад обсяги, встановлені в державному бюджеті для фінансування його дефіциту.

ВВП-варанти були випущені в рамках реструктуризації держборгу в 2015 році замість єврооблігацій на номінальну суму $ 3,2 млрд і не є частиною держборгу країни. Платежі з ВВП-варантів будуть здійснюватися щорічно в грошовій формі в доларах США в залежності від динаміки зростання реального ВВП України в 2019-2038 рр., проте через два календарні роки - тобто між 2021-м і 2040 роками.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижче 3% або реальний ВВП буде менше $ 125,4 млрд, виплат за паперами не буде. У разі якщо приріст реального ВВП складе від 3% до 4%, виплата за паперами складе 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо вище 4% - то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%. Крім цього, з 2021-го до 2025 платежі обмежені 1% ВВП. Відсутність будь-яких обмежень з виплат після 2025 року в разі швидкого зростання ВВП критикувалася окремими політиками та експертами.

Орієнтовно виплати з ВВП-варантів в 2021 році до їх часткового викупу оцінювалися в $ 40 млн.

Після випуску ВВП-варантів наприкінці 2015 року ці фірми котирувалися за курсом близько 50% номіналу, після чого просіли до 30%, а історичним мінімумом було 28,257% в середині листопада 2016 року. Потім почалося зростання їх котирувань, і до середини квітня 2018 року в очікуванні відновлення фінансування МВФ ці папери подорожчали до локального максимуму в 72,5%.

Однак проблеми в переговорах з МВФ знову привели до їх падіння майже до 50% номіналу до початку жовтня-2018, коли Київ, нарешті, домовився з МВФ про новий транш. Нове зростання цих паперів, як і котирувань єврооблігацій України, почалося весною 2019 року після виборів президента, на яких переміг Володимир Зеленський. А позначку в 100% номіналу їх котирування вперше подолали в середині січня цього року.

Пов'язана з епідемією коронавірусу криза знову обвалила котирування цих паперів, у другій половині березня вони знову опускалися до 50% номіналу, проте на новинах про ймовірне отримання Україною великого кредиту МВФ і інших МВФ ці папери подорожчали, на початку липня коштували дорожче 90%, а в окремі дні навіть понад 95%.

Мінфін України цього року вже провів одну активну операцію із зовнішнім держборгом, випустивши в кінці липня нові єврооблігації з погашенням в 2033 році на суму $ 2 млрд під 7,253%, і викупивши-обмінявши в рамках цього випуску єврооблігації з відсотковою ставкою 7,75% і погашенням в 2021 і 2022 роках на суму відповідно $ 435,14 млн і $ 370,34.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На одній із ТЕС у понеділок виникла пожежа - Міненерго

"Автомагістраль-Південь" візьме участь у будівництві аеропорту поруч із Бухарестом

Майже третина опитаних українців вважає розслідування порушень законів підприємцями як тиск на бізнес - соцопитування КМІС

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА