13:21 17.08.2020

Міністр юстиції підозрює змову у справі про обслуговування депозитів офшорів Суркісів ПриватБанком

4 хв читати
Міністр юстиції підозрює змову у справі про обслуговування депозитів офшорів Суркісів ПриватБанком

Міністр юстиції Денис Малюська підозрює змову у справі за позовом офшорних компаній братів Суркісів щодо порядку виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання державного ПриватБанку (Київ) обслуговувати їхні депозити, заборгованість за якими позивачі оцінюють у $350 млн (зокрема $102 млн - відсотки, нараховані за ставкою 13% річних).

"Тихенький договорняк на мільярди гривень. У головних ролях: судді, олігархи та "активісти". (...) Зараз суд розглядає питання законності та обґрунтованості останньої та найбільш нахабної маніпуляції: позивачі просять встановити порядок виконання ухвали про забезпечення, якою стягнути тіло депозитів і нараховані проценти на користь позивачів", - написав Малюська у Facebook.

На його думку, стягнення кількох мільярдів гривень із ПриватБанку як забезпечення не лише виходить за межі статті 150 Цивільного процесуального кодексу, воно не полегшує, а "навпаки, робить неможливим подальше виконання рішення суду".

Малюська додав, що в разі стягнення коштів із ПриватБанку той не зможе виконати заявлене в позовних вимогах обслуговування депозитів офшорів Суркісів.

"Виглядає весь цей процес вкрай погано з кількох причин: враховуючи, скільки галасу довкола процесу та які ризики для репутації він створює, природною була б швидка відмова у задоволенні заяви позивачів. Натомість суд тримає драматичну паузу, намагаючись уникати будь-яких процедурних порушень процесуальних прав відповідачів - очевидно, очікується, що апеляційну скаргу подавати будуть саме вони, а не позивачі", - вважає міністр юстиції.

На його думку, призначення розгляду цього позову останнім у п'ятницю свідчило про "готовність слухати справу хоч до ночі і таки отримати результат".

"Суд, незважаючи на неявку двох відповідачів у справі, заслухав кілька клопотань та один відвід і лише після цього, не заслуховуючи думку учасників процесу, відклав слухання у зв'язку з тим, що відповідачі не були належним чином повідомлені про засідання у справі. Складалось враження (очевидно, що оманливе, суд є незалежним), що рішення про відкладення було прийнято (...) не одразу, і не особою, яка була присутня в залі судового розгляду", - вважає Малюська.

Він також звернув увагу на відсутність активістів біля будівлі суду на засіданні в п'ятницю, які влаштовували акції на попередніх розглядах справ стосовно ПриватБанку.

Міністр юстиції додав, що в процесі також були задіяні інші судові маніпуляції, зокрема призначення "формальним відповідачем" фізичної особи (екс-голови правління ПриватБанку (після націоналізації) Олександра Шлапака - ІФ) для зміни підвідомчості справи, а також маніпуляції з вибором судді - ідентичні заяви подавали одну за одною, доки система не розписала справу на певного суддю.

Він також вказав на маніпуляцію із судовим збором (позов не про стягнення коштів, а про обслуговування депозитів) та маніпуляцію із способом забезпечення (забезпечення було практично ідентичним позовним вимогам).

Як повідомлялося, на засіданні 14 серпня суддя Печерського райсуду Сергій Вовк переніс через нез'явлення на засідання представників Міністерства фінансів і Шлапака розгляд позову компаній Суркісів щодо порядку виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання ПриватБанку обслуговувати їхні депозити на 2 вересня.

У прес-службі ПриватБанку агентству "Інтерфакс-Україна" уточнили, що останні не з’явилися на розгляд позову, оскільки їм про це не повідомили.

Як повідомлялося, представники ПриватБанку двічі намагалися усунути суддю Вовка від розгляду відповідної справи, проте заяви банку він же відхилив.

Крім того, 12 серпня ПриватБанк звернувся до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) із заявою про протиправне призначення судді Вовка на справу за позовом офшорних компаній братів Суркісів.

Як зазначав юридичний радник банку Олег Лозовський, справу по суті з питання офшорів Суркісів наразі заморожено - ПриватБанк подав касаційну скаргу на рішення Печерського райсуду від 2017 року і чекає на її розгляд.

Адвокат наголошував, що в разі, якщо Верховний Суд встигне до 2 вересня розглянути та задовольнити касацію ПриватБанку, то розгляд позову компаній у Печерському райсуді буде зупинено.

Раніше, 15 квітня 2020 року, Київський апеляційний суд відхилив апеляцію держвиконавця, залишивши в силі постанову судді Печерського райсуду В'ячеслава Підпалого, якою він зобов'язав ПриватБанк компенсувати офшорним компаніям Суркісів кошти, розміщені на рахунках кіпрської філії фінустанови, - загалом майже $250 млн.

При цьому, як повідомляли в прес-службі банку, сума заявлених в останньому позові вимог офшорів Суркісів з урахуванням зміни, внесеної 6 серпня 2020 року, сягнула $350 млн (з яких $102 млн - відсотки).

Як повідомлялося з посиланням на Малюську, 28 квітня 2020 року відразу шість британських компаній-стягувачів окремо звернулися із заявою про примусове виконання відповідного рішення, а 29 квітня ДВС Печерського району відкрила виконавче провадження і направила відповідне повідомлення боржнику.

За словами прес-служби ПриватБанку, станом на початок червня держвиконавець наклала на банк два штрафи розміром приблизно 5 тис. грн і 10 тис. грн за невиконання рішення про виплату офшорам братів Суркісів понад $250 млн і передала матеріали до Печерського райвідділу Нацполіції для відкриття кримінального провадження.

Як повідомлялося, ПриватБанк у другому кварталі сформував резерви під юридичні ризики у розмірі 6,832 млрд грн.

Наприкінці 2016 року під час націоналізації банку грошові кошти, розміщені сім'єю Суркісів та їхніми компаніями на депозитних рахунках ПриватБанку та його філій, потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркісів було визнано пов'язаними з ПриватБанком особами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА