18:27 17.08.2020

Україна може повністю припинити експорт кондитерської продукції до Туреччини - думка

3 хв читати
Україна може повністю припинити експорт кондитерської продукції до Туреччини - думка

 Україна на тлі введення Туреччиною додаткового мита на імпорт кондитерської продукції в розмірі від 15% до 20% може припинити експорт кондитерської продукції до цієї країни і втратити через це $15 млн на рік, повідомив голова асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.

"Укркондпром" надіслав лист до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на ім'я заступника міністра, торгового представника України Тараса Качки в якому повідомив про те, що рішення Туреччини про введення додаткового мита призведе до припинення українського кондитерського експорту до Туреччини. Втрати України можуть досягти $15 млн. Ми чекаємо на відповідь із боку нашої держави на зазначене рішення Туреччини", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Голова асоціації зазначив, що Україна під час вступу до СОТ підписала з Туреччиною двосторонній протокол про взаємний доступ на ринок на нерівноправних для себе умовах із торгівлі солодощами.

"Україна погодилася застосовувати щодо турецьких кондвиробів мита в розмірі від 5 до 15% залежно від групи товарів, тоді як аналогічні українські товари Туреччина обкладає митом на рівні 35-45%, причому країна стягує досить складні для розрахунку мита - крім вартісних і специфічних мит, також застосовується додаткове мито на агрокомпоненти. Але незважаючи на той факт, що Туреччина застосовує набагато більші мита щодо нас, ми маємо паритетний торговельний обіг", - пояснив Балдинюк.

За даними асоціації, минулого року експорт кондитерських виробів з України до Туреччини зріс на 20% порівняно з 2018 роком - до 7,12 тис. тонн. Туреччина у 2019 році увійшла до топ-10 імпортерів української кондитерської продукції, її частка від загального обсягу кондитерського експорту становила 3%. Україна імпортувала з Туреччини у 2019 році 7,56 тис. тонн кондитерської продукції, що на 13% більше за показник 2018 року.

У першому півріччі 2020 року експорт українських кондвиробів до Туреччини зріс на 2,7% і становив 3,06 тис. тонн за середньої ціни експорту 1,81 $/кг.

Голова "Укркондпрому" зауважив, що Туреччина серйозно займається підтримкою своїх експортерів - це і преференційні режими, і зони вільної торгівлі з третіми країнами. Також експортери платять набагато менше податків усередині країни, крім того, держава частково компенсує витрати, які несе експортер, наприклад оплачує стенди на провідних виставках. Туреччина, на відміну від України, крім митного захисту, широко застосовує і нетарифні методи.

"Ми закликаємо нашу державу серйозно підійти до розробки політики торгівлі з Туреччиною, зокрема і щодо політики необґрунтованого застосування Туреччиною нетарифних методів стримування українського експорту. Нині відбуваються переговори про зону вільної торгівлі з Туреччиною, це дуже складні переговори, і Туреччина займає сильну послідовну позицію захисту внутрішнього ринку. Ми занепокоєні тим, що бажання отримати гарне "паблісіті" від укладення угоди ЗВТ із Туреччиною може взяти гору над торговельними інтересами держави. ЗВТ із Туреччиною це, мабуть, єдиний спосіб нині виправити нерівноправний торговельний режим для багатьох галузей економіки України, на який ми погодилися, вступаючи до СОТ, і зайняти позицію захисту власних інтересів", - наголосив Балдинюк.

Він також провів аналогію з підписанням протоколу про доступ на ринки з країнами Європейського Союзу під час ступу до СОТ, зазначивши, що ЗВТ в Угоді про асоціацію з ЄС виправила багато позицій у цьому торговельному режимі й, зокрема, з кондитерського напряму, що дало змогу перейти на повну торговельну лібералізацію із застосуванням нульових мит для обох сторін.

Як повідомлялося з посиланням на Європейську бізнес-асоціацію (ЄБА), 20 серпня набуває чинності указ президента Туреччини, який вводить додатковий митний збір для 115 товарів, зокрема для кондитерської продукції. Згідно з ним, із кондитерської продукції, що імпортується до Туреччини, стягуватимуть додатковий збір у розмірі від 15% до 20%, за винятком продукції з ЄС і країн, з якими у Туреччини укладено Угоди про вільну торгівлю.

З огляду на ситуацію, що склалася, асоціація закликала відповідальні органи вжити негайних заходів, щоб не допустити підвищення Туреччиною митних зборів на українську кондитерську продукцію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА