18:40 17.08.2020

"Центренерго" повністю розрахується з держшахтами завдяки продажу своєї електроенергії до кінця року

2 хв читати
"Центренерго" повністю розрахується з держшахтами завдяки продажу своєї електроенергії до кінця року

ПАТ "Центренерго" продало значну частину електроенергії на період до кінця року для того, щоб погасити заборгованість перед державними шахтами за поставлену продукцію.

"Продаж електроенергії до кінця року дасть змогу "Центренерго" повністю закрити борги перед шахтами", - повідомили "Енергореформі" в прес-службі ПАТ.

При цьому в прес-службі зазначили, що точну суму заборгованості, яка почала формуватися ще у 2019 році, підраховують, "але це буде не менше ніж 440 млн грн".

За даними Української енергетичної біржі, "Центренерго" 14 серпня продало на її аукціоні за двосторонніми договорами 4,638 млн МВт-год пікового навантаження з періодом постачання 1 жовтня-31 грудня 2020 року. З них 2,016 млн МВт-год було продано за ціною 1221,6 грн/МВт-год, 2,62 млн МВт-год - за ціною 955,7 грн/МВт-год. Сума продажу становила майже 5 млрд грн.

Водночас у "Центренерго" заявили, що звернулися до Кабінету Міністрів і Міністерства енергетики України з проханням переглянути розрахункову вартість вугілля з держшахтами, виходячи з її ринкової ціни.

"Зокрема, сьогодні "Центренерго" вже уклало контракт із приватною українською шахтою на постачання вугілля за ціною 1480 грн/тонн без ПДВ", - зазначили у прес-службі.

За її даними, відповідний лист генкомпанія скерувала до КМУ і Міненерго в п'ятницю, 14 серпня.

"Якщо змін за ціною закупівлі вугілля не буде, то "Центренерго" буде просто знищено, а разом із ним і вугільну галузь. Невідповідність собівартості й ринкової ціни електроенергії, величезний розрив між ними щодня наближають незворотні наслідки для нашого підприємства та енергетичної галузі", - наголосили в прес-службі.

Як повідомлялося, "Центренерго" протягом липня 2020 року виплатило державним вугільним шахтам 236 млн грн.

"ДТЕК" із 13 липня запустила в роботу вуглевидобувне підприємство "Добропіллявугілля", котре перебувало у п'ятимісячному простої, після підписання контракту з "Центренерго" на постачання вугілля з цих шахт. За даними "ДТЕК", вугілля реалізовуватимуть за ціною імпортного паритету ("Роттердам+"), що на 20% дешевше за ціну вугілля з державних шахт і на 10% дешевше, ніж природний газ.

Наприкінці червня голова "Центренерго" Олександр Корчинський називав вартість вугілля державних шахт на рівні 1950 грн/тонн.

Державний Ощадбанк відмовив ПАТ "Центренерго" у наданні кредиту на закупівлю пального. Передбачалося, що генкоманія домовиться про кредитування держбанків на суму 1,3 млрд грн.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА