13:56 20.08.2020

Реорганізація Держпродспоживслужби посеред сезону може зупинити експорт аграрної продукції та зірвати посівну - УЗА

2 хв читати
Реорганізація Держпродспоживслужби посеред сезону може зупинити експорт аграрної продукції та зірвати посівну - УЗА

 Українська зернова асоціація (УЗА) звернулася до прем'єр-міністра з проханням не допустити ухвалення рішення про реорганізацію Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів посеред зернового маркетингового сезону, оскільки такі дії можуть призвести до панічних настроїв на ринку і створити перешкоди аграрному експорту, зокрема зернових культур.

"Нещодавно розпочалась осіння посівна кампанія, а з 1 липня розпочався новий маркетинговий рік для експортерів зерна. Реорганізація чи ліквідація Держпродспоживслужби посеред маркетингового сезону матиме вкрай негативні наслідки – зрив посівної кампанії та зупинка експорту зерна. Це призведе до зменшення валютних надходжень в країну, що неминуче негативно вплине на валютний курс та стабільність національної валюти, як і фінансової системи в цілому. Ба більше, це призведе до коливань цін на аграрну продукцію всередині країни, і як наслідок, до збитків сільськогосподарських виробників", - пояснюється в заяві асоціації, оприлюдненій у четвер.

Як наголосили в УЗА, йдеться про репутацію України як надійного партнера в міжнародній торгівлі зерном, оскільки служба займалася питаннями визнання якості та безпечності українського зерна на міжнародному рівні.

"Реорганізація Держпродспоживслужби під час "гарячого" сезону дасть негативний сигнал на зовнішні ринки, про небажані наслідки якого фахівці лише можуть здогадуватись", - заявляє асоціація.

УЗА наголошує, що будь-які спроби реорганізації або ліквідації Держпродспоживслужби викличуть паніку на аграрному ринку, і закликає інші професійні та галузеві асоціації звернутися до уряду з проханням відкласти реорганізацію служби, щоб не допустити "вкрай жахливих наслідків" для аграрного сектора України.

"Сьогодні Держпродспоживслужба відіграє ключову роль в аграрній галузі країни, реалізуючи державну політику у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, карантину та захисту рослин. Також служба здійснює функції державного нагляду (контролю) за якістю зерна та продуктів його переробки, додержання заходів біологічної і генетичної безпеки, радіаційного контролю сільськогосподарської продукції і продуктів харчування", - уточнюється у заяві.

В асоціації зазначили, що за шість років роботи служба продемонструвала інституційну спроможність і важливість такого держоргану, зарекомендувала себе як державний орган, який сприяє розвитку зернової галузі та експорту українського зерна.

"УЗА неодноразово проводила спільні заходи з Держпродспоживслужбою з метою лібералізації експорту на зовнішні ринки, розширення географії зернового експорту, просвітницькі заходи щодо впровадження актуальних світових стандартів в Україні та кращих практик ведення фітосанітарної діяльності. Завдяки зусиллям Держпродспоживслужби, зокрема, став можливим вітчизняний експорт до В’єтнаму, Індонезії, Єгипту, Китаю та інших країн, з якими Україна шукає порозуміння в питаннях нетарифних бар’єрів", - повідомили в асоціації.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА