19:28 28.08.2020

Світові автовиробники втратили $ 250 млрд виручки через пандемію

3 хв читати
Світові автовиробники втратили $ 250 млрд виручки через пандемію

Світові автовиробники втратили виручку в розмірі близько $ 250 млрд у першій половині поточного року в зв'язку з пандемією коронавірусу, яка привела до припинення виробництва і істотно вдарила попит, випливає зі звітності компаній, яку проаналізувало видання Dow Jones.

У результаті пандемії автовиробники в усьому світі зіткнулися з однією із найсерйозніших криз за останній час. Хоча деякі очікують поліпшення ситуації у другому півріччі, пандемія доповнила проблеми, з якими вже зіткнулася галузь, включно з млявим попитом і зростанням витрат на нові технології.

Toyota Motor Corp. і Volkswagen AG - два найбільших світових автовиробники за обсягом продажів - зазнали найбільших суттєвих втрат виручки за перше півріччя. Сукупно вони втратили $ 69,61 млрд у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, коли загальний обсяг втрат 19 світових автовиробників, показники яких проаналізував Dow Jones, склав $ 246,20 млрд.

Виручка Volkswagen, який виробляє автомобілі під однойменною маркою і такими брендами, як Audi і Porsche, за шість місяців була на $ 34,17 млрд нижче, ніж за аналогічний період минулого року.

"Перша половина 2020 року було однією з найскладніших в історії нашої компанії через пандемію COVID-19", - сказав фінансовий директор Volkswagen Франк Віттер, коли компанія опублікувала результати за другий квартал у кінці липня.

Французька Renault SA втратила $ 11,35 млрд виторгу і відзвітувала про рекордний чистий збиток у розмірі $ 8,63 млрд за перше півріччя.

"Ми у важкій, непростій ситуації. Ми всі в ній опинилися. Однак Renault прийняв на себе удар від COVID, вже перебуваючи в нестійкій ситуації, тому, зрозуміло, для нас це ще важче", - сказав головний виконавчий директор компанії Люка де Мео.

Американські автовиробники також постраждали в зв'язку з пандемією. Компанії Ford Motor Co. (SPB: F), General Motors Co. (SPB: GM) і Fiat Chrysler Automobiles NV сукупно втратили $ 69,29 млрд виторгу за перше півріччя, при цьому найбільші втрати припали на частку Ford.

Тим часом не всі компанії опинилися в такому скрутному становищі. Так, продажі Tesla Inc. (SPB: TSLA) впали в другому кварталі, однак зростання виручки за перші три місяці року допомогли компенсувати зниження. Таким чином, виробник електрокарів збільшив виручку за перше півріччя більш ніж на $ 1 млрд.

Деякі автовиробники налаштовані більш оптимістично, будуючи прогнози на другу половину року. Головний виконавчий директор BMW AG Олівер Ципсе і фіндиректор Volkswagen сказали в кінці липня, що компанії висловлюють "обережний оптимізм" щодо другого півріччя.

Японська Toyota, яка втратила $ 35,45 млрд у першій половині року, очікує, що глобальний ринок автомобілів досягне показників 2019 року до кінця 2020 року або першої половини наступного року.

Аналітики поділяють цей прогноз. Так, експерт американського банку Citi Ангус Твіді розраховує побачити позитивну тенденцію з обсягів у другій половині року в Європі, оскільки "майже повне закриття європейських ринків в квітні і травні призвело до безпрецедентних рівнів відкладеного попиту".

Найкращі показники в третьому кварталі можуть бути зафіксовані на ринках Великої Британії, Італії та Іспанії, оскільки різкий спад у другому кварталі призведе до ще більш активного накопичуваного попиту, зазначає аналітик.

Позитивним сигналом для більшості автовиробників є динаміка китайського ринку. Продажі пасажирських автомобілів в КНР виросли на 8,5% у річному еквіваленті в липні, говорить директор з досліджень автомобільної галузі в Європі компанії MainFirst Bank Деніел Шварц.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА