10:02 31.08.2020

Рішення САП закрити справу "Роттердам+" підтвердило законність цього принципу – "ДТЕК"

2 хв читати
Рішення САП закрити справу "Роттердам+" підтвердило законність цього принципу – "ДТЕК"

Рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) закрити кримінальне провадження у справі, відомій як "Роттердам+", підтвердило законність застосування принципу імпортного паритету та безпідставність раніше висунених підозр, заявив енергохолдинг "ДТЕК".

"Це рішення вкотре підтвердило, що порядок формування прогнозної ціни на електроенергію в 2016 році визначив прозорі правила роботи на Оптовому ринку електроенергії, які до цього не застосовувалися", - йдеться в заяві компанії у п'ятницю ввечері.

При цьому в "ДТЕК" зазначили, що доцільність використання принципу імпортного паритету й відповідність методики ціноутворення на енергетичне вугілля в Україні практикам європейських країн підтвердили міжнародні дослідження.

Крім того, в компанії звернули увагу, що цей принцип відображено в меморандумі України з Міжнародним валютним фондом для визначення ціни на природний газ.

В енергохолдингу зазначили, що використовували цей принцип впродовж чотирьох років при продажу вугілля і приватним, і державним енергогенеруючим компаніям, висловивши жаль, що прийняте НКРЕКП рішення стало інструментом для політичних маніпуляцій і багаторічного цькування компанії.

"ДТЕК" розглядає можливість захисту репутації компанії і своїх співробітників, які зазнали необґрунтованого переслідування в рамках цього кримінального провадження, в судовому порядку", - підсумували в енергохолдингу.

Раніше 28 серпня в САП заявили, що "справу "Роттердам+" закрито в частині, що стосується підозрюваних, проте саме досудове розслідування триває. В антикорупційному органі зазначили, що наразі, у зв'язку з тривалістю попереднього розслідування, фактичним обмеженням термінів досудового розслідування, визначеним п. 3 ч. 4 ст. 219 КПК України, і відсутністю інших процесуальних джерел доказів, вичерпано можливості отримати достатні докази для доведення винуватості підозрюваних та інших осіб у суді.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) заявило, що рішення про закриття т.зв. справи "Роттердам+" суперечить принципам верховенства права, тому оскаржить його у генерального прокурора та в. о. керівника САП.

Наприкінці квітня 2016 року НКРЕКП розпочала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, який, зокрема, визначав ціну вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну" ("Роттердам+").

НАБУ 24 березня 2017 року відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, зокрема екс-глави НКРЕКП Дмитра Вовка, котрі затвердили формулу "Роттердам+". З 1 липня 2019 року було запроваджено нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", припинили дію, проте розслідування НАБУ тривало, а справа слухалася в судах.

Екс-глава НКРЕКП Дмитро Вовк, який перебуває в розшуку за обвинуваченнями НАБУ за формулу "Роттердам+", вважає, що уряд своєю постановою від 24 січня цього року про формулу ціноутворення на газ для "Нафтогазу України" фактично підтвердив справедливість "Роттердам+".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА