20:16 01.09.2020

Індекс очікувань ділової активності в серпні виріс до 47,9 п.п. зі 100

4 хв читати
Індекс очікувань ділової активності в серпні виріс до 47,9 п.п. зі 100

Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), що розраховується Нацбанком України (НБУ), у серпні виріс на 1 пункт (п.) - до 47,9 після зростання в липні і червні відповідно на 1,5 п. і 9,6 п., проте залишається нижче нейтрального значення в 50 пунктів і сигналізує про переважання песимістичних очікувань бізнесу.

"Бізнес стримано оцінює результати своєї діяльності на тлі пролонгації адаптивного карантину. Очікування підприємств четвертий місяць поспіль нижче рівноважних значень", - зазначив центробанк на своєму сайті у вівторок.

Згідно зі звітом, за підсумками серпня істотно поліпшили очікування підприємства сфери торгівлі: дифузний індекс (ДІ) виріс на 4,3 п. - до 52,3. Нацбанк уточнив, що оптимістичні очікування респондентів цієї сфери пов'язані з пом'якшенням карантину і збільшенням споживчого попиту.

Зазначається, що представники сфери торгівлі оптимістично налаштовані щодо збільшення товарообігу (ДІ виріс до 51,5 з 48,9 місяцем раніше) і обсягів закупівлі товарів для продажу (ДІ виріс до 57,6 з 45,5).

Крім того, торгові підприємства очікують суттєве зростання вартості товарів, закуплених для продажу (ДІ виріс до 74,2 з 61,4 у липні), в зв'язку з високими закупівельними цінами.

Згідно зі звітом, незважаючи на незначне збільшення ДІ респондентів сфери промисловості - на 0,8 п. - до 48,3, їх очікування залишаються песимістичними. Представники цієї галузі погіршили оцінки щодо запасів сировини і матеріалів (до 42,9 з 52,7 у липні), водночас посилили очікування щодо зростання цін на продукцію власного виробництва (до 63,3 з 59,1 у липні).

Крім того, третій місяць поспіль зберігаються оптимістичні настрої респондентів сфери промисловості щодо обсягів виготовлення продукції (ДІ виріс до 54,1 з 51,8 у липні), а також обсягу нових замовлень (незважаючи на скорочення індексу на 0,7 п. - до 52).

Нацбанк також зазначив, що, незважаючи на поліпшення очікувань підприємств сфери промисловості щодо обсягу нових експортних замовлень на продукцію (до 43,8 з 40 в липні), вони залишаються негативними другий місяць поспіль.

Згідно з даними НБУ, респонденти сфери будівництва і сфери послуг за підсумками опитування в серпні погіршили свої очікування на відповідно 2,7 п. (до 38,9) і на 0,3 п. (до 46,2).

Регулятор уточнив, що представники сектора будівництва в минулому місяці, зокрема, погіршили оцінки щодо обсягів робіт (до 35,7 з 41,7) і обсягу нових замовлень (до 35,7 з 37,5).

Крім того, на тлі очікувань щодо зростання закупівельних цін і вартості послуг підрядників підприємства сфери будівництва песимістично оцінюють обсяг закупівлі сировини і матеріалів (ДІ в серпні знизився до 35,7 з 37,5 у липні), а також очікують зростання цін на продукцію власного виробництва (ДІ виріс до 57,1 з 52,4).

Зі свого боку, респонденти сфери послуг, як і в попередні періоди, очікують скорочення обсягів нових замовлень і обсяги послуг в процесі виробництва, індекс яких знизився відповідно до 45,1 (з 48 в липні) і до 48,4 (з 52), свідчать дані регулятора.

Зазначається також, що підприємства відповідної сфери посилили оцінки щодо зростання цін і тарифів на власні послуги (ДІ виріс до 54,1 з 52 в липні), у зв'язку з високими очікуваннями щодо цін постачальників.

За оцінками НБУ, підприємства сектора торгівлі є єдиними, які не очікували зміни загальної чисельності працівників (ДІ досяг нейтрального рівня - 50), тоді як серед респондентів сфери послуг, будівництва та промисловості продовжують переважати песимістичні настрої щодо динаміки цього показника.

Згідно зі звітом, індекс, що характеризує зміну загальної чисельності працівників, у представників сфери послуг у серпні зберігся на липневому рівні (45,1), промисловості - виріс на 2,2 п. (до 44,9), будівництва - знизився на 6 п. (до 35,7).

Як повідомлялося, НБУ ввів ІОДА як новий інструмент оперативної оцінки і відстеження тенденцій розвитку економіки в липні-2019, тоді його значення склало 52,4 п. Після підвищення очікувань підприємств у серпні (до 54,5 п.) і у вересні (до 56,6 п.) у жовтні вони знизилися (до 52,2 п.), а в листопаді стали песимістичними, подолавши рубіж в 50 пунктів (49,1 п.), і продовжили зниження в грудні (до 48,6 п.).

У січні-2020 оцінки підприємств знижувалися (до 40,3 п) і після зростання в лютому (до 51,2 п.) продовжили падіння в березні (до 45,8 п.) і в квітні (до 29,9 п.). Разом із тим, у травні і в червні індекс виріс до 36,6 п. і до 45,5 відповідно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА