08:54 02.09.2020

США все частіше використовують торговий "чорний список" із зовнішньополітичною метою - ЗМІ

3 хв читати
США все частіше використовують торговий "чорний список" із зовнішньополітичною метою - ЗМІ

Включення минулого тижня 24 китайських компаній у "чорний список" міністерства торгівлі США свідчить про посилення використання торговельних обмежень у зовнішньополітичних цілях, пише The Wall Street Journal з посиланням на чиновників і політичних оглядачів.

Низка державних китайських компаній, включно з підрозділами China Communications Construction Co., що є основним підрядником в реалізації проекту "Один пояс, один шлях", були внесені до "чорного списку" у зв'язку з їх передбачуваною участю в просуванні територіальних претензій Китаю в Південно-Китайському морі.

Для юридичних осіб, що потрапили в список, вводяться обмеження на придбання товарів, вироблених або розроблених у США. Раніше прийняття подібних заходів було переважно пов'язане з порушенням правил експортного контролю. Однак адміністрація Дональда Трампа стала все частіше посилатися на інтереси національної безпеки, як причини експортних обмежень, зазначають експерти.

Окрім компаній, включених в "чорний список" минулого тижня, з 2017 року в нього були внесені ще близько 100 китайських підприємств і їх дочірніх структур, свідчать дані юридичної фірми Gibson, Dunn & Crutcher LLP.

Більшість із них потрапили в список в останні два роки. Стрибок пов'язаний з прийняттям у 2018 році закону, який дав Мінторгу США право обмежувати експорт американських технологій, зазначає WSJ.

Причиною введення обмежувальних заходів в останні три роки найчастіше зазначалися передбачувані порушення прав людини, стурбованість з приводу технологічної конкуренції і порушення торговельного контролю США, зазначає Gibson, Dunn & Crutcher.

"Мінторг США - єдине відомство в федеральному уряді, яке має інструменти, пов'язані як з національною безпекою, так і з економічним зростанням", - заявив WSJ чиновник з адміністрації США.

Експортні обмеження стали одним із основних питань у відносинах між США і Китаєм в останні роки.

У п'ятницю влада КНР оголосила про введення нових обмежень на експорт технологій, включно зі штучним інтелектом, а також обчислювальні технології, технології обробки даних і моделювання мови. Нові правила ускладнюють укладання угоди з продажу американського бізнесу TikTok.

Експортні обмеження не такі суворі, як економічні або торговельні санкції міністерства фінансів США, які мають на увазі блокування активів і заборону на операції з компаніями, зареєстрованими в США. Однак експерти зазначають, що внесення в "чорний список" Мінторгу може мати вкрай негативні наслідки для компаній, що потрапили в нього.

За словами Алексіс Ерлі з юридичної фірми King & Spalding LLP, включення в цей список представляє репутаційний ризик для компаній при веденні міжнародних операцій. Крім цього, для них ускладнений доступ до американської фінансової системи. Деякі банки можуть відмовлятися від ведення з ними бізнесу через витрати, пов'язані з перевіркою операцій з продажу американських товарів, вважає партнер Gibson Dunn Джудіт Елісон Лі.

Мінторг враховує потенційні ненавмисні наслідки подібних обмежень, сказав WSJ високопоставлений чиновник з американської адміністрації. Відомство намагається надавати чіткі роз'яснення щодо своїх дій і очікувань дотримання обмежень з боку компаній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА