11:26 03.09.2020

Суд санкціонував примусове списання коштів і/або арешт майна ПриватБанку при відмові виплати компаніям Суркісів $350 млн

3 хв читати
Суд санкціонував примусове списання коштів і/або арешт майна ПриватБанку при відмові виплати компаніям Суркісів $350 млн

Печерський районний суд Києва санкціонував примусове списання коштів і (або) арешт майна державного ПриватБанку (Київ) у разі відмови виплачувати компаніям братів Суркісів визначену судом суму, свідчить текст ухвали суду, розміщений міністром юстиції Денисом Малюською у Facebook у четвер.

Як уточнив агентству "Інтерфакс-Україна" юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв, загальний розмір вимог компаній становить $347,374 млн (із них майже $102 млн - відсотки, нараховані за ставкою 13% річних).

За словами Малюськи, стягнення декількох мільярдів із державного ПриватБанку, яке суд прописав як забезпечення позову, не лише виходить за межі статті 150 Цивільного процесуального кодексу, а й унеможливлює подальше виконання рішення суду.

"Якщо кошти стягнути з ПриватБанку, то банк, у випадку задоволення позову, ніколи не зможе обслуговувати їх як депозити. Нагадую - позовні вимоги заявлені не як стягнення коштів, а як зобов’язання обслуговувати депозити", - пояснив він.

Малюська вважає, що в процесі були задіяні "практично всі можливі судові маніпуляції", зокрема, залучення формального відповідача фізичної особи для зміни підвідомчості справи, маніпуляція з судовим збором, маніпуляція з вибором судді (ідентичні заяви подавалися одна за одною, доки система не розписала справу на певного суддю), а також маніпуляція зі способом забезпечення, яке було практично ідентичним позовним вимогам.

Як повідомлялося, Печерський райсуд Києва пізно ввечері 2 вересня повністю задовольнив заяву компаній братів Суркісів про порядок виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання ПриватБанку обслуговувати їхні депозити, розмішені до націоналізації банку на його рахунках кіпрської філії.

Згідно з позицією ПриватБанку, відповідні договори офшорів Суркісів на сьогодні вважаються виконаними, оскільки у 2016 році під час проведення націоналізації вони були обміняні на акції додаткової емісії як депозити пов'язаних із банком осіб.

Як повідомляв глава правління ПриватБанку Петро Крумханзл і Міністерство фінансів України в середу ввечері, відповідачі планують подавати апеляційну скаргу на відповідне рішення суду.

У свою чергу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд України не погоджується з ухваленою у вівторок постановою Печерського райсуду Києва і оскаржить її в апеляційному суді.

Національний банк України (НБУ) також відреагував на рішення суду і наголосив, що він продовжить захищати законність рішень про націоналізацію ПриватБанку. " Ми вважаємо, що рішення про конвертацію коштів пов’язаних із екс-власниками осіб у ПриватБанку у 2016 році (bail-in) було справедливим і адекватним, зважаючи на витрачені державою кошти для порятунку ПриватБанку та фінансової системи (понад 155 млрд грн)", - зазначалося у повідомленні.

"Один із найбільших зашкварів в історії судової влади України відбувся сьогодні у Печерському суді у виконанні судді Вовка. Суд задовольнив заяву "британських компаній" (афілійованих із братами Суркісами) та як забезпечення позову та без розгляду справи по суті ухвалив стягнути з ПриватБанку майже 9 млрд грн", - зазначав Малюська у Facebook у середу ввечері.

Як повідомлялося, ПриватБанк у другому кварталі сформував резерви під юридичні ризики в розмірі 6,832 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА