15:06 07.09.2020

Міжнародні резерви України в серпні зросли на 1% - НБУ

2 хв читати
Міжнародні резерви України в серпні зросли на 1% - НБУ

Міжнародні резерви України в серпні 2020 року, за попередніми даними, збільшилися на 1% - до $29,049 млрд, повідомляється на сайті Національного банку України (НБУ) у понеділок.

"Станом на 1 вересня 2020 року міжнародні резерви України становили $29 048,7 млн (у еквіваленті), згідно з попередніми даними. У серпні вони збільшилися на 1% насамперед завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку", - йдеться у повідомленні.

Як зазначає Нацбанк, на динаміку резервів вплинули його операції на міжбанківському валютному ринку - у серпні регулятор купив $460,5 млн i не здійснював операції з продажу валюти. "У серпні пропозиція валюти перевищувала попит, і НБУ міг поповнювати міжнародні резерви", - уточнюється у повідомленні.

Згідно з ним, на динаміці резервів у серпні також позначилися валютні надходження на користь уряду у розмірі $250,5 млн від продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), номінованих у валюті.

Водночас на погашення держборгу в інвалюті уряд спрямував $645,2 млн, зокрема $496,5 млн - за ОВДП, номінованих у валюті, решту коштів - за зобов'язаннями перед іноземними кредиторами.

Зазначається також, що в серпні уряд і НБУ виплатили $204,5 млн на користь Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Крім того, на динаміку показника у серпні вплинула переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют) - минулого місяця їхня вартість зросла на $385 млн у еквіваленті, свідчать дані Нацбанку.

Як зазначає регулятор, станом на 1 вересня 2020 року обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяця майбутнього імпорту. Уточнюється, що цього достатньо для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду та НБУ.

Згідно з даними, розміщеними на сайті Нацбанку, його чисті міжнародні резерви, які розраховуються як перевищення золотовалютних резервів над зобов'язаннями центробанку в інвалюті, за підсумками серпня збільшилися на $339,31 млн - до $17,813 млрд після скорочення у липні на $21,27 млн.

Загалом за вісім місяців 2020 року чисті міжнародні резерви НБУ зросли на 12,9%, або на $2,029 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА