18:29 08.09.2020

Після карантину на ринку може отримати популярність новий формат коофісів - думка

3 хв читати
Після карантину на ринку може отримати популярність новий формат коофісів - думка

 Після карантину на ринку офісної нерухомості може набути популярності новий формат коофісів, що поєднує елементи традиційного бізнес-центру і коворкінгу, вважають у консалтинговій компанії NAI Ukraine.

"Такий проект має сильні конкурентні переваги, тому що пропонує максимум від традиційної і нетрадиційної моделі, може розраховувати на найширшу аудиторію - від дрібних підприємців, кому потрібен стіл, до середньо стійкого бізнесу, кому потрібно готове рішення з гнучким терміном і площею, і до великих бізнесів, кому потрібен Shell & Core і свій ремонт із довгостроковою орендою", - зазначають у компанії.

Формат коофісу передбачає розміщення і комерційної інфраструктури, ресторанів, банків, аптек, паркінгу, при цьому з обслуговуванням загальних зон, і коворкінгу, офісів із hot desk і fix desk, переговорними, івент-просторами і традиційними офісами з можливістю довгострокової оренди та ремонту під орендаря.

"У сучасному світі, де одним із найважливіших факторів успішного підприємства, є, зокрема, його мобільність і гнучкість підходу у виробництві, коофіси є тим інструментом, який дає змогу досягати успіхів без прив'язки до конкретної локації. Світ став мобільнішим, і ми разом з ним. Саме тому ми впевнені, що коофіси, це нове бачення в офісній нерухомості, яке користуватиметься великим попитом у найближчому майбутньому", - вважає головний архітектор Urban Experts Сергій Франчук.

Експерти компанії відзначають гнучкість коофісу за рахунок поєднання інфраструктурних елементів традиційних офісів і коворкінгу, що може стати перевагою для бізнес-центрів і залучити орендарів.

За даними NAI, вакантність офісних центрів зросла на 3% у першому півріччі 2020 року і становить 12%. Також значно знизилася активність підписаних нових орендних договорів, при цьому нова пропозиція продовжує зростати - на 2020-2023 рік заявлено відкриття 400 тис. кв. м офісів, що становить майже 1/5 наявного ринку.

"Незважаючи на карантин, у першому півріччі на ринок вийшло 69 тис. кв. м нових об'єктів - серед них БЦ Hillfort Business Mansion (14 тис. кв. м), БЦ Avenue 53 (18,5 тис. кв. м), БЦ "Гранд" (8 тис. кв. м), БЦ "Нивки Сіті" (8 тис. кв. м)", - зазначили у компанії.

На думку експертів, зростаюча нова пропозиція і зростання вакантності тиснутимуть на орендні ставки, які в першому півріччі 2020 року вже знизилися в середньому на 20% за рахунок наданих орендарям знижок. За даними компанії, прайм-ставка на якісні приміщення становить приблизно $25/кв. м.

"Пропозиція на ринку наразі перевищує попит. Тому саме час змінити клас орендованого приміщення і переїхати зі старого офісного приміщення в сучасний бізнес-центр, при цьому залишається можливість зберегти бюджет компанії і в деяких випадках заощадити - бізнес-центри пропонують антикризові цінові умови", - резюмують у NAI.

NAI Ukraine створена у 2016 році, є українським представництвом мережі консалтингових компаній у сфері комерційної нерухомості NAI Global.

NAI Global володіє понад 400 офісами у 55 країнах світу з 7 тис. співробітників. Щорічний обсяг угод компанії становить понад $45 млрд. В управлінні компанії перебуває понад 38 млн кв. м. Є дочірнім підприємством компанії C-III Capital Partners, яка управляє майже $150 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА