18:54 08.09.2020

Банкіри відзначають необхідність завершення кредитних канікул

2 хв читати
Банкіри відзначають необхідність завершення кредитних канікул

 Банкіри наполягають на завершенні надання кредитних канікул у зв'язку з необхідністю проведення оцінки кредитного портфеля.

"Далі тягнути з канікулами і з цим станом, коли ніхто не розуміє, що відбувається, напевно, не варто (...). Другий, третій, четвертий сети кредитних канікул для одних і тих самих, які не працюють, не обслуговують і не мають перспектив, - це, напевно, несвоєчасно і недоречно", - сказала начальник управління макропруденційної політики та досліджень департаменту фінстабільності Первін Дадашова під час круглого столу, проведеного "Фінансовим клубом" у вівторок.

Вона наголосила, що НБУ підтримує надання кредитних канікул, оскільки вони сприяють виходу позичальника з кризи, проте наполягає на необхідності поділу позичальників на "обслуговуючих" і на "не обслуговуючих" кредит з метою розуміння реального обсягу непрацюючих активів на балансах українських банків.

"Наразі період після карантину, він такий - визначальний: у тому плані, що ті, хто брав про всяк випадок (кредитні канікули - ІФ), як би "є можливість, чому б не взяти", вони досить швидко вийшли з цього стану", - сказав директор департаменту стягнення беззаставних кредитів Альфа-Банку Дмитро Дяченко.

Він додав, що Альфа-Банк розробляє нові програми лояльності для позичальників "яким справді важко, і які досі не змогли відновитися".

Водночас Дяченко наголосив, що банк усвідомлює необхідність повернення позичальників "у русло добропорядного виконання зобов'язань".

Як повідомив заступник голови правління банку "Форвард" Андрій Прусов, банк спочатку за допомогою аналізу виявив клієнтів, які справді потребують кредитних канікул, і вже потім провів реструктуризацію кредитів і надання кредитних канікул.

"Ми відзначили, що особливо виділяються - в принципі не дивно - два види індустрії: туризм та ресторанний бізнес", - сказав він, уточнивши, що найбільше постраждали особи, оформлені як фізособа-підприємець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА