10:29 09.09.2020

Україна та Румунія створюють робгрупу з енергетики - Кулеба

3 хв читати
Україна та Румунія створюють робгрупу з енергетики - Кулеба

 Глава МЗС України Дмитро Кулеба під час робочого візиту до Румунії обговорив із міністром закордонних справ Румунії Богданом Ауреску весь спектр питань порядку денного українсько-румунських двосторонніх відносин, зокрема розвиток економічної співпраці, підвищення обсягів торгівлі та інвестицій.

"Міністри вирішили якнайшвидше відновити засідання Спільної міжурядової українсько-румунської комісії з економічного співробітництва. Міністри приділили значний час обговоренню амбітних планів співпраці в енергетиці. Йдеться насамперед про експорт електроенергії, видобуток та транспортування природного газу, а також вироблення та транспортування водню, зокрема у рамках Європейської зеленої угоди. З метою прискорення опрацювання проектів вони домовилися створити окрему українсько-румунську робочу групу з енергетики", - повідомляє в середу прес-служба МЗС України.

"Група могла би зібратися вже найближчим часом, не чекаючи засідання спільної міжурядової комісії. Сторони почнуть розмовляти, шукати точки дотику. Енергетика несе величезний потенціал взаємної вигоди для України, Румунії та регіону загалом", - зазначив Кулеба.

Глава МЗС України також поінформував румунську сторону про створення "Кримської платформи" для консолідації міжнародних зусиль із деокупації Криму. Він запросив Румунію приєднатися до її створення.

Сторони приділили особливу увагу питанням захисту прав національних меншин - румунської в Україні та української в Румунії. Співрозмовники погодилися, що відвертий діалог і конструктивний підхід із повагою до національних інтересів України та Румунії сприятиме подоланню непорозумінь у цій делікатній для обох держав темі.

"Проблематика також перебувала в центрі зустрічі міністра у румунському парламенті з головами Комісій з питань зовнішньої політики та Комісій з питань румунських громад за кордоном. Міністр запевнив румунських парламентарів, що Україна пишається румунською громадою, яку вважає невід’ємною частиною українського суспільства, і зацікавлена у збереженні її національної ідентичності одночасно з кращою інтеграцією до українського суспільного життя та створенням можливостей самореалізації в Україні. Окрему увагу Дмитро Кулеба приділив питанню реалізації освітніх прав української національної меншини Румунії", - йдеться в повідомленні.

На зустрічі з прем'єр-міністром Румунії Людовіком Орбаном глава МЗС України обговорив розвиток економічних зв'язків двох країн, збільшення обсягів торгівлі та інвестицій, транскордонне співробітництво, зокрема якнайшвидший початок пропуску з румунської сторони пасажирського автотранспорту через поромну переправу "Орлівка-Ісакча".

Під час виступу на щорічній нараді румунських послів Кулеба поінформував представників румунської сторони про порушення 6 вересня російськими найманцями на Донбасі режиму припинення вогню, внаслідок чого загинув один український військовослужбовець, ще одного було поранено.

Він зазначив: "Санкції - це не вакцина, і одного щеплення не буває достатньо. Це радше терапія, яка має тривати стільки, скільки потрібно, допоки хвороба не мине".

"Румунська сторона підтвердила подальшу непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, продовження санкційного режиму щодо Російської Федерації, подальшу політику невизнання незаконної окупації Криму, а також цілковиту підтримку євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України", - йдеться в повідомленні українського МЗС.

У рамках візиту Кулеба також поінформував українську громаду у Румунії та офіційний Бухарест про заплановане відкриття нового консульства України у м. Сігету Мармацієй.

Глава МЗС України перебував із робочим візитом у Румунії 7-8 вересня. "Поїздка Дмитра Кулеби стала першим візитом міністра закордонних справ України до Румунії з 2017 року і ознаменувала відновлення широкого діалогу між Україною та Румунією після кількох років спаду дипломатичної активності", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА