19:04 15.09.2020

ВР поширила дію закону про споживче кредитування на мікрокредити

2 хв читати
ВР поширила дію закону про споживче кредитування на мікрокредити

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №1109 про поширення дії закону "Про споживче кредитування" на кредитні договори, що укладаються на термін до одного місяця, а також на позики, розмір яких не перевищує одну мінімальну зарплату (5 тис. грн).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на засіданні у вівторок прийняття в цілому проекту закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення переліку кредитних договорів, на які поширюється дія закону "Про споживче кредитування", підтримали 310 народних депутатів.

У пояснювальній записці до законопроекту, розміщеній на сайті Верховної Ради, зазначається, що закон "про споживкредитування" №1734-VIII передбачає захист прав споживачів у вигляді зобов'язання кредитора щодо інформування позичальника про всі умови договору, зокрема про ставку, вартість кредиту, додаткові платежі, пеню.

Крім того, відповідний закон обмежує максимальну суму неустойки, яку можна стягнути з позичальника, а також прописує чіткі вимоги до реклами кредитних продуктів, що унеможливлює свідоме введення споживача в оману.

Водночас під дію закону не потрапляли мікрокредити, наголошується в документі.

"Невеликий законопроект, який усуває несправедливість. Нині закон про споживче кредитування не поширюється на так звані мікрокредити (...), отже, позичальники не захищені", - зазначав ініціатор законопроекту, глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу"), представляючи його в першому читанні.

У пояснювальній записці зазначається, що, отримуючи мікрокредит, споживачі враховують процентну ставку за день (близько 1-2%), тоді як середня ставка за такими кредитами сягає 650% річних.

"Оскільки такі кредити дуже часто надаються через інтернет упродовж п'яти хвилин, споживачі через свою непоінформованість і неспроможність порахувати свої фінансові можливості часто не повертають кредити вчасно й потрапляють до "боргової ями", - зазначається в документі.

Наголошується, що запропоновані зміни дадуть змогу збалансовано підійти до проблеми захисту споживачів мікрокредитування: з одного боку, не дозволяючи позичальникові уникати своїх зобов'язань, а з іншого - не даючи недобросовісному позичальникові збанкрутіти, залучаючи маленький кредит.

На думку авторів документа, ухвалення законопроекту також сприятиме зменшенню кількості безнадійних кредитів і, отже, - зниженню кредитних ставок на ринку мікрокредитування загалом.

Зазначається також, що однією з передумов ухвалення відповідного законопроекту є необхідність обмеження доступу до мікрокредитування осіб, які завідомо не можуть повернути кредити, а також потреба захисту інтересів позичальників, котрі не змогли вчасно повернути кредити внаслідок непередбачуваних обставин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА