14:03 16.09.2020

Законодавче врегулювання надомної та дистанційної роботи збільшить навантаження на бухгалтерів і HR-менеджерів - юрист

3 хв читати
Законодавче врегулювання надомної та дистанційної роботи збільшить навантаження на бухгалтерів і HR-менеджерів - юрист

 Законодавчі ініціативи щодо врегулювання надомної та дистанційної роботи в разі їх ухвалення можуть збільшити навантаження на бухгалтерів і HR-менеджерів підприємств і організацій, вважає юрист київського офісу МЮФ Baker McKenzie Ганна Степанова.

"У роботодавця з'явиться низка обов'язків. Зокрема, роботодавці повинні будуть здійснювати облік надомних працівників і реєстраційні листи їхніх робочих завдань, що збільшить навантаження на бухгалтерів і HR-менеджерів. Як і раніше, роботодавці будуть зобов'язані перевіряти житлово-побутові умови надомних працівників з точки зору можливості виконання роботи в наявних умовах", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

На думку Степанової, загалом упровадження альтернативних форм організації праці є актуальною темою впродовж уже кількох років, що "зумовлено стрімким розвитком сучасних технологій, які дають змогу ефективно виконувати роботу поза традиційним офісом, а також запитом з боку працівників на кращий баланс між роботою і особистими інтересами".

При цьому юрист нагадала, що в березні 2020 року в трудове право "було введено нову для України концепцію дистанційної роботи, яка ототожнюється із вже наявною практикою надомної роботи".

"Згадка про можливість надомної роботи містилася в КЗпП України, деяких законах і підзаконних актах іще з часів СРСР. Ця форма роботи застосовувалася обмежено, оскільки для неї було встановлено дуже специфічні умови", - сказала вона.

При цьому Степанова зазначила, що чинне законодавство лише в загальних рисах визначає, що таке дистанційна (надомна) робота, а багато її аспектів залишаються не врегульованими.

"Зокрема, немає ясності щодо меж обов'язків і відповідальності роботодавця за контроль над роботою співробітників, за охорону та безпеку праці, а також права працівників на компенсацію витрат, пов'язаних із виконанням роботи поза приміщеннями роботодавця тощо. Відкритим також залишається питання про можливість поєднання різних форм організації праці працівника, наприклад, дистанційної роботи зі звичайною роботою в офісі", - сказала вона.

На думку Степанової, регулювання дистанційної та надомної роботи має позитивно позначитися на бізнесі, оскільки дасть змогу запропонувати працівникам найбільш відповідний їм варіант роботи.

Законопроект №4051 про вдосконалення правового регулювання дистанційної роботи роз'яснює питання щодо охорони та безпеки праці, відповідальності працівників за обладнання, надане роботодавцем для виконання роботи поза традиційним офісом, та інші. Наприклад, згідно із законопроектом, в разі дистанційної або надомної роботи працівник самостійно нестиме персональну відповідальність за свою безпеку й охорону праці, а в роботодавців з'явиться можливість проводити інструктажі з охорони праці для таких працівників дистанційно (шляхом відеозв'язку).

Крім того, якщо працівникові надано обладнання для роботи поза приміщеннями роботодавця, роботодавці зможуть укласти з таким працівником договір про повну матеріальну відповідальність.

"Не менш важливо й те, що законопроект прямо передбачає можливість поєднувати дистанційну роботу з роботою в офісі. Особливості такого поєднання можуть бути врегульовані в трудовому договорі", - наголосила Степанова.

Як повідомлялося, на початку вересня група з 32 народних депутатів зареєструвала законопроект №4051 про вдосконалення правового регулювання дистанційної роботи.

У пояснювальній записці до законопроекту з посиланням на соцопитування зазначено, що понад 35% співробітників перейшли на дистанційну роботу під час пандемії COVID-19.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА