17:46 16.09.2020

Галузь ВДЕ розраховує на виграш справи в КС про визнання неконституційними "зелених" тарифів

3 хв читати
Галузь ВДЕ розраховує на виграш справи в КС про визнання неконституційними "зелених" тарифів

Галузь відновлюваної енергетики виграє в Конституційному Суді справу за зверненням 47 народних депутатів про визнання неконституційними положень законодавства щодо "зелених" тарифів й умов підтримки відновлюваної енергетики, переконаний керуючий партнер юридичної компанії Arzinger, що представляє інтереси галузі, адвокат Тімур Бондарєв.

"Ми переконані в тому, що справу буде виграно на користь галузі ВДЕ. І це буде велика точка в цьому питанні й розуміння того, що не варто більше робити підходів до цього снаряду, оскільки всі ми розуміємо, які колосальні наслідки це матиме для всієї держави й кожного з нас", - заявив Бондарєв на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

"Весь цей позов виглядає як абсурд", - зазначив адвокат.

За словами радника юридичної компанії Arzinger Ярослава Чекера, це дуже резонансна справа, й рішення про визнання неконституційними "зелених" тарифів матиме вкрай негативні наслідки.

"Міжнародні партнери розцінять це як порушення Україною міжнародних зобов'язань. Україна приводить своє законодавство до європейського, взяла зобов'язання з декарбонізації економіки. Дуже важливо, щоб вона виступала надійним партнером, ба більше, у світлі перспектив отримання членства в ЄС", - роз'яснив він.

Окрім того, радник Arzinger акцентував увагу, що рішення суду не на користь галузі негативно вплине не тільки безпосередньо на виробників електроенергії з ВДЕ, а й на суміжні галузі, зокрема виробників обладнання для ВДЕ-об'єктів. Також, за його словами, постраждають банківські установи як кредитори.

"Ідеться не тільки про державні "Укргазбанк" й "Ощадбанк", а й міжнародні структури, такі, зокрема, як Європейський банк реконструкції та розвитку, IFC, німецькі та голландські банки", - зазначив він, додавши, що це матиме суттєвий вплив на ухвалення ними рішень про кредитування інших галузей.

Співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний, який брав участь у прес-конференції, висловив переконання, що звернення до Конституційного Суду має виключно мету дестабілізації інвестклімату в Україні.

"Весь цей час, доки його розглядають, фактично інвестиції у ВДЕ зупинено. А задумайтесь, чому ЄБРР, наприклад, передумав кредитувати "Укренерго?" - сказав Тинний.

Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков розцінив звернення як спробу продемонструвати позицію проти європейського розвитку і мислення, назвавши його виключно політичним тиском на галузь.

За його словами, діалогу з депутатами, котрі подали до суду, не було. "Вони в ньому не зацікавлені", - сказав Конеченков.

При цьому він заявив, що маючи 7,2 ГВт відновлюваної енергетики та, зокрема, 1,2 ГВт вітроенергетики, Україна суттєво відстає від європейських сусідів, наприклад із ВЕС у 50 разів від Німеччини, у 17 разів від Франції і вп'ятеро від Польщі.

Директор Європейсько-українського енергетичного агентства Олександра Гуменюк повідомила, що очолюване нею агентство також слідом за Українською вітроенергетичною асоціацією подало прохання до КС щодо залучення його до справи.

"Сподіваюся, вони прислухаються до наших аргументів", - сказала вона, зазначивши, що в разі рішення суду про неконституційність умов підтримки ВДЕ постраждають усі представники сектора від малого бізнесу до великих іноземних компаній.

Намір подати прохання про залучення до справи заявила й представник Асоціації сонячної енергетики України Тетяна Лісовець.

"Будемо також прохання подавати. На мій погляд, перед КС стоїть дуже складне питання. Але вони неодноразово заявляли про те, що мають намір детально розбиратися в питаннях, щодо яких ухвалюють рішення. Сподіваюся, нас залучать до справи. Домагатимемося участі в усному провадженні, щоб ефективніше захищати позицію", - зазначила вона.

Як повідомлялося, Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) подала прохання до Конституційного Суду стосовно залучення її до розгляду справи за зверненням до КС 47 депутатів щодо визнання неконституційними положень законів про альтернативні джерела енергії та про ринок електроенергії, вважаючи, що його об'єктивний розгляд неможливий без урахування позиції цілої галузі

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА