11:32 17.09.2020

ВР відхилила урядовий законопроект про надання держгарантій "Укренерго" під кредити для погашення боргів перед об'єктами ВДЕ

3 хв читати
ВР відхилила урядовий законопроект про надання держгарантій "Укренерго" під кредити для погашення боргів перед об'єктами ВДЕ

Верховна Рада відхилила урядовий законопроект №3960 щодо внесення змін до закону про бюджет на 2020 рік стосовно надання за рішенням уряду державних гарантій для міжнародного кредитування проектів у сфері електроенергетики.

ВР на засіданні в четвер не підтримала розроблений Міністерством фінансів законопроект, за який проголосували 189 депутатів. Парламент також відмовився відправляти його на повторне перше читання (за - 204 депутати) і на доопрацювання авторам (за - 210 депутатів).

За словами заступника міністра фінансів Василя Шкуракова, котрий представляв законопроект, цей документ розроблено з метою врегулювання ситуації на ринку електроенергії, насамперед проведення розрахунків із виробниками електроенергії з поновлюваних джерел.

"Сьогодні уряд проводить переговори з МФО, зокрема з ЄБРР щодо можливості залучення кредитів для поповнення обігових коштів ключових енергопідприємств, зокрема тих, на які покладено спеціальні зобов'язання. Це дасть змогу "Укренерго", а також, зокрема, "Укргідроенерго" й "Енергоатому" залучити кошти для підвищення ліквідності", - зазначив заступник міністра.

Згідно із законопроектом, ст. 6 закону про державний бюджет на 2020 рік мала доповнитись нормою, згідно з якою державні гарантії можуть надаватися за рішенням уряду для забезпечення боргових зобов'язань суб'єктів господарювання державного сектора економіки, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або передачі електроенергії перед міжнародними фінансовими організаціями (МФО) для підтримки їх ліквідності й стійкості роботи.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що ухвалення проекту закону дасть змогу залучити кредити МФО на поповнення обігового капіталу суб'єктами господарювання державного сектора економіки, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або передачі електроенергії, зокрема кредит Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) для реалізації проекту "Солідарна підтримка "Укренерго".

"Укренерго", зокрема, планувала взяти кредитні кошти у МФО, щоб розрахуватися з боргами перед виробниками електроенергії з ВДЕ, а також знизити навантаження на споживачів шляхом меншого підвищення тарифу компанії на передачу електроенергії.

За даними ДП "Гарантований покупець" на 15 вересня, заборгованість НЕК перед ДП із компенсацій зеленого тарифу становить 21,8 млрд грн.

Як повідомлялося, у ЄБРР планувалося залучити EUR128 млн (3,8 млрд грн), а у Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) - EUR92 млн (2,8 млрд грн). Зокрема, кошти ЄІБ було зекономлено за результатами реалізації проектів будівництва ПЛ 750 кВ "РАЕС - Київська" і ПЛ 750 кВ "ЗАЕС - Каховська".

НКРЕКП із 1 серпня збільшила тариф "Укренерго" на передачу на 54,6% - з 155,4 грн/МВт-год до 240,23 грн/МВт-год (без ПДВ), тоді як проект рішення передбачав зростання тарифу в 2,1 разу - до 327,97 грн/МВт-год, а початкова пропозиція НЕК була довести тариф до 604,51 грн/МВт-год.

Комісія вирішила відмовитися від дворазового зростання тарифу на прохання представників бізнесу та народних депутатів. Для цього "Укренерго" зобов'язалося провести додаткові переговори з МФО з метою збільшення обсягу залучених кредитних коштів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА