11:55 17.09.2020

ВР ухвалила в першому читанні законопроект про зниження для аграріїв ставки ПДВ з 20% до 14%

2 хв читати
ВР ухвалила в першому читанні законопроект про зниження для аграріїв ставки ПДВ з 20% до 14%

 Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №3656 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції", яким пропонується знизити ставку ПДВ із 20% до 14% для аграрного сектора.

Відповідний законопроект підтримали 233 народних депутати.

Документ пропонується доповнити п.193.1 ст.193 Податкового кодексу новим підпунктом "г" і встановити ставку ПДВ у розмірі 14% за операціями постачання на митну територію і ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД: 0102 (велика рогата худоба, жива); 0103 (свині, живі); 0401 (у частині незбираного молока), 1001 (пшениця), 1002 (жито), 1003 (ячмінь), 1004 (овес), 1005 (кукурудза), 1201 (соєві боби), 1204 00 (насіння льону), 1205 (насіння ріпаку), 1206 00 (насіння соняшнику), 1207 (насіння і плоди інших олійних культур), 1212 91 (цукровий буряк).

"Насамперед таке зниження зменшить податкове навантаження на виробників сільгосппродукції, що, у свою чергу, дасть змогу зменшити вартість сировини на суму зниження ПДВ уже для переробників такої продукції, при цьому зниження ставки ПДВ за операціями з реалізації зернових та олійних культур і незбираного молока загалом не призведе до втрат бюджету, оскільки ці товари не реалізуються кінцевому виробнику, який є фактичним платником ПДВ", - повідомив під час презентації законопроекту голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, в якій посилаються на аналіз, проведений UCAB на підставі даних USDA й операторів ринку за окремими видами олійних і зернових культур (соняшник, ріпак, кукурудза), зниження ставки ПДВ з 20% до 14% не призведе до масштабних спотворень у структурі надходжень/втрат ПДВ для жодної із зацікавлених сторін (держава/підприємство).

"Прибутковість вирощування таких культур і торгівлі, і сальдо доходів бюджету залишаться без змін. Переробні підприємства зможуть заощадити 6% витрат під час закупівлі продукції за рахунок менших податкових зобов'язань виробника. Але при цьому зникнуть стимули для оптимізації податкових зобов'язань - "скручування". Відбудеться детінізація аграрного виробництва. Бюджет отримає суттєві переваги", - наголошується в документі.

У пояснювальній записці зазначається, що у зв'язку з введенням зниженої ставки ПДВ у 14% відповідно коригуються також норми ст.194 Податкового кодексу за основною ставкою цього податку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА