15:43 17.09.2020

АmCham закликає залучити міжнародних експертів з управління відходами до законотворчого процесу

4 хв читати
АmCham закликає залучити міжнародних експертів з управління відходами до законотворчого процесу

Бізнес закликає залучити міжнародних експертів з управління відходами до законотворчого процесу в цій площині, оскільки сфера управління відходами потребує комплексної реформи й негайного викорінення корупції, повідомив президент Американської торговельної палати (American Chamber of Commerce, АmCham) Андрій Гундер.

"Американська торговельна палата в Україні послідовно виступає за реалізацію реформи, яка є визначальним кроком для переходу до економіки замкнутого циклу й забезпечує раціональне використання природних ресурсів, стимулювання повторного використання відходів і їх переробку. Тому ми переконані, що у фундаменті реформи (законопроект №2207-1-д) не має бути жодного натяку на непрозорі схеми у вигляді "зеленого тарифу" на спалювання відходів, дискримінаційних податків і монополізації ринку", - сказав Гундер, коментуючи ситуацію з підписаною генпрокурором підозрою народному депутату Олександру Юрченку (фракція "Слуга народу").

"Це ризики, яких Україна не може собі дозволити. Бізнес закликає забезпечити залучення міжнародних експертів з управління відходами до законотворчого процесу і максимальну прозорість ухвалення рішень", - наголосив президент АmCham.

Факт отримання хабара політиком неприпустимий для України, вважає Андрій Гундер, адже керівництво країни проголосило нульову толерантність до корупції на всіх рівнях. "Ця резонансна справа є додатковим свідченням того, наскільки сфера поводження з відходами потребує докорінного реформування", - зазначив він.

На його думку, цей випадок має привернути увагу уряду до реформи, а народні депутати мають усвідомити, що відхилення від найкращих міжнародних практик, зокрема європейського досвіду, а також затвердженої ще у 2017 році Національної стратегії управління відходами на користь окремих бізнес-груп із сумнівними інтересами створює загрозу для державних інтересів.

Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) 10 вересня повідомило про підозру помічнику нардепа Юрченку за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 (пособництво, прийняття пропозиції, обіцянки або отримання посадовцем неправомірної вигоди) КК України. А 17 вересня генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала підозру й самому Олександру Юрченку (фракція "Слуга народу").

За даними НАБУ, 27 липня посередник "Ф" познайомив детектива "Д" з нардепом "Ю", який розповів, що є ініціатором законопроекту у сфері переробки твердих побутових відходів, і всі питання щодо поправок "замикаються" на ньому. "При цьому під час розмови народний депутат України "Ю" обумовив свою підтримку необхідністю передати йому грошову винагороду, завуалювавши це під пропозицію "допомогти екології" та надати "плюшки", - йдеться в повідомленні.

У середині серпня детектив НАБУ передав першу частину неправомірної вигоди посередникові, а наприкінці місяця співучасники планували отримати ще одну частину коштів.

"За обставин, які наразі з'ясовує слідство, Національне бюро було змушене припинити подальше виконання спеціального завдання", - зазначено в повідомленні.

У рамках розслідування зібрано докази для повідомлення про підозру нардепові в скоєнні злочинів, передбачених ст. 368 КК і ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України.

10 вересня детективи НАБУ за узгодженням із прокурорами САП і за попередньою домовленістю з Офісом генерального прокурора прибули в офіс з метою внесення відомостей до ЄРДР і підписання низки клопотань про проведення слідчих дій стосовно депутата. Також було надано проект повідомлення про підозру, довідку про зібрані докази й матеріали кримінального провадження, що підтверджують обґрунтованість підозри.

Проте керівник департаменту Офісу генерального прокурора повідомив, що він не бачить достатніх підстав для доповіді генеральному прокуророві про необхідність внесення відомостей щодо можливого скоєння кримінального злочину народним депутатом до ЄРДР.

11 вересня НАБУ повторно направило в Офіс генпрокурора лист про необхідність внесення відомостей до ЄРДР стосовно дій нардепа, проте відповіді надано не було.

Водночас у бюро додали, що, незважаючи на це, злочинну корупційну схему ліквідовано. НАБУ і САП проводять слідчі дії, спрямовані на притягнення до кримінальної відповідальності інших її учасників, зокрема чиновників, які сприяли припиненню виконання спецзавдання.

15 вересня Венедіктова заявила, що факт використання службового становища для отримання неправомірної вигоди не підтверджується матеріалами справи. Крім того, генпрокурор повідомила, що 14 вересня о 17:20 отримала "листа від керівництва НАБУ й чернетку підозри без матеріалів провадження. Лист і чернетка - все".

Того самого дня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заарештував помічника нардепа з альтернативою застави в 1 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА