18:56 21.09.2020

АМКУ рекомендував великому постачальнику тепла та гарячої води в Києві знизити плату за послуги

2 хв читати
АМКУ рекомендував великому постачальнику тепла та гарячої води в Києві знизити плату за послуги

 Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував ТОВ "Євро-Реконструкція", що є постачальником опалювання і гарячої води для 300 тис. жителів і підприємств лівого берега Києва, здійснити перерахунок плати за теплову енергію, послуги централізованого опалення і гарячого водопостачання у зв'язку зі зниженням ціни природного газу впродовж опалювального періоду 2019-2020 рр.

Згідно з повідомленням АМКУ на сайті, "Євро-Реконструкція" проігнорувала січневі рекомендації комітету про зміну нарахувань в опалювальному сезоні 2019-2020 рр. плати за теплову енергію і теплопостачання у зв'язку з істотним - понад 20% - зниженням ціни на газ.

При цьому АМКУ спростував надану постачальником тепла інформацію про те, що основним видом палива з часткою в 90% для нього є вугілля, а не газ, зазначивши, що впродовж чотирьох місяців поточного року частка газу під час виробництва тепла становить 42,7%, у квітні - 56%.

Водночас комітет звернув увагу, що Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 17 березня встановила для "Євро-Реконструкції" тариф на послуги з постачань теплової енергії на рівні 827,18 грн/Гкал.

"Незважаючи на це підприємство продовжує нараховувати населенню плату за послуги централізованого опалення з попередніх тарифів - 1341,53 грн/Гкал, тобто завищеними на 514,35 грн", - ідеться в повідомленні АМКУ.

Комітет також зазначив: заявляючи про намір знизити тарифи в разі укладення споживачами нових договорів, "Євро-Реконструкція" належним чином не поінформувала їх про можливість отримання послуг із нижчого тарифу. У зв'язку з цим комітет в обов'язкових до розгляду рекомендаціях вказав постачальнику на необхідність забезпечити публічне інформування споживачів про зниження оплати послуг із постачань теплової енергії при укладенні договорів про надання послуг із постачань теплової енергії/гарячої води (замість договорів про надання послуг централізованого опалення/гарячого водопостачання) і умов укладення таких договорів.

"Така поведінка підприємства містить ознаки зловживання монопольним (домінувальним) становищем на ринку", - резюмував АМКУ.

Як повідомлялося, глава комітету Ольга Піщанська в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомила, що комітет почав активно контролювати діяльність на ринках житлово-комунальних послуг.

"Ситуація на них дуже чутлива для кожної сім'ї. Наприклад, наприкінці минулого року майже на чверть знизилися ціни на природний газ, проте теплопостачальні компанії, користуючись своїм монопольним становищем і недосконалим регулюванням, не вжили жодних заходів для зменшення вартості відпущеної теплової енергії", - пояснила глава АМКУ.

Піщанська зазначила, що комітет оперативно відреагував і рекомендував теплопостачальним компаніям здійснити відповідні перерахунки. Станом на червень 2020 року сума заощаджених коштів уже перевищила 3 млрд грн.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА