20:05 21.09.2020

"Газпром" замовив додаткові потужності для транзиту у жовтні - "Нафтогаз"

2 хв читати
"Газпром" замовив додаткові потужності для транзиту у жовтні - "Нафтогаз"

ПАТ "Газпром" (РФ) замовило додаткові потужності для транспортування природного газу через українську ГТС до Європи у жовтні, повідомила прес-служба НАК "Нафтогаз України" в понеділок увечері.

Аукціон із розподілу потужностей відбувся на платформах RBP (Угорщина) і GSA (Польща) 21 вересня. За підсумками торгів "Нафтогазу" розподілено потужності на вході й на виході з ГТС України, які буде використано для забезпечення додаткових обсягів транзиту "Газпрому".

"Такі потужності "Газпром" оплатить у повному обсязі, це принесе додатковий дохід як "Нафтогазу", так і Оператору ГТС України. Послуги з організації транзиту будуть оплачені "Газпромом" додатково до основного транзитного договору", - зазначають у НАК.

"Спроможність української ГТС дозволяє задовольнити попит як "Газпрому", так і інших користувачів, щодо послуг з транспортування значних обсягів газу. Україна як надійна держава-транспортер і надалі забезпечуватиме безперебійність транспортування газу для європейських споживачів", - зазначив перший заступник голови НАК Сергій Перелома.

Як повідомлялося, укладений у 2009 році транзитний контракт між "Нафтогазом України" і "Газпромом" завершився вранці 1 січня 2020 року. Новий договір між компаніями на організацію транспортування, транспортну угоду між НАК і ОГТСУ, а також міжоператорську угоду між ОГТСУ і "Газпромом" було укладено 30 грудня 2019 року.

Контракт передбачає транзит у 2020 році щонайменше 65 млрд куб. м російського газу, що в добовому обчисленні становить 178 млн куб. м. У 2021-2024 роках транзит становитиме по 40 млрд куб. м. Оплата вищезгаданих обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

Сторони не озвучують прописаної в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом" тарифної ставки через конфіденційність, але, згідно з неофіційно оприлюдненою у мережі інтернет угодою між НАК і "Газпромом", вартість послуги розраховано за ставкою $2,66 за 1 тис. куб. м на 100 км.

У разі, якщо "Газпром" захоче транспортувати понад закріплених у контракті гарантованих добових обсягів, він подасть заявку "Нафтогазу", і той додатково купить квартальні, місячні або добові потужності, але з підвищувальними коефіцієнтами, які затверджені українським регулятором НКРЕКП. Такі самі підвищувальні коефіцієнти дзеркально буде виставлено "Газпрому".

Голова ОГТСУ Сергій Макогон у липні прогнозував, що транзит російського природного газу через територію країни в 2020 році становитиме 52-55 млрд куб. м за заброньованих 65 млрд куб. м.

Транзит природного газу через ГТС України в січні-серпні 2020 року становив 34,8 млрд куб. м, що на 42% менше, ніж за аналогічний період 2019 року (59,6 млрд куб. м). Незважаючи на значне зниження транзиту порівняно з минулим роком, "Газпром" повністю оплачує заброньовані транзитні потужності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА