13:06 24.09.2020

"Енергоатом" і "Нафтогаз" домовилися про спільну реалізацію водневих проектів

3 хв читати
"Енергоатом" і "Нафтогаз" домовилися про спільну реалізацію водневих проектів

 НАЕК "Енергоатом" і НАК "Нафтогаз України" підписали меморандум про співпрацю у сфері водневих технологій.

"НАЕК "Енергоатом" і НАК "Нафтогаз України" домовилися про спільне впровадження принципів сталого розвитку й спільну проектну діяльність задля забезпечення переходу України до кліматично нейтральної циркулярної водневої економіки до 2050 року", - йдеться в прес-релізі НАЕК у четвер.

"Ми представляємо потужні компанії і хочемо об’єднати наш потенціал для подальшого розвитку галузі та реалізації нових перспективних проектів з використання водневих технологій", - зазначив під час підписання меморандуму т.в.о. президента "Енергоатому" Петро Котін, слова якого наведено в релізі.

За його словами, АЕС ідеально підходять для вирішення завдання виробництва водню екологічно чистою електроенергією, оскільки атомна генерація має переваги над іншими генераціями завдяки екологічності й високій концентрації потужності виробленого ресурсу.

"Тому саме атомна енергетика має стати основним джерелом чистого водню", - наголосив він.

Котін також зазначив, що "Енергоатому" вигідно використовувати недозавантажені потужності для виробництва водню і водночас важливий досвід "Нафтогазу" з точки зору його транспортування і використання.

Голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв відзначив стрімке зростання інтересу до водню в усьому світі й бурхливий розвиток міжнародного ринку цього носія.

"Українське виробництво водню може в осяжній перспективі скласти 40 ГВт. Використовуючи наявні спроможності та створюючи нові зелені потужності для виробництва водню, а також використовуючи існуючі та побудувавши з іноземними партнерами нові сховища, ми можемо досягти цих цілей", - наводить слова Коболєва прес-служба НАЕК.

Він висловив переконання, що Україна має зараз дуже широке вікно можливостей для розвитку цього напряму через наявні переваги.

"По-перше, це географічне розташування, сприятливе для постачання водню в сусідні країни та Німеччину. По-друге, це наявність існуючих потужностей. По-третє, це необхідність зниження викидів CO2 та інших забруднюючих речовин і можливість ввести оподаткування викидів вуглецю у зв’язку із запровадженням в ЄС нової системи", - сказав він.

Згідно з релізом, сторони домовилися про спільну діяльність у реалізації оптимальних рішень для формування ринку водневих технологій, удосконалення процесів виробництва, зберігання і використання водню, створення нових ланцюжків його постачань, а також модернізації енергетичної та кліматичної політик України.

За умовами меморандуму, методи співпраці сторін передбачають консультації, обмін інформацією, взаємне залучення до пілотних і бізнес-проектів, налагодження зв'язків з національними та міжнародними організаціями, співфінансування проектів і спільну організацію заходів у рамках операційної діяльності однієї з компаній.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський 22 серпня підписав указ про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері й подальшого розвитку ядерної енергетики, який передбачає розробку Кабміном законопроекту про проектування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції, а також довгострокову програму розвитку атомної енергетики.

За словами Котіна, "Енергоатом" передбачить у зазначеній програмі будівництво нових генерувальних потужностей на всіх майданчиках АЕС під реалізацію нових проектів, над якими працює НАЕК.

Наприкінці серпня "Енергоатом" і компанія "Н2" підписали меморандум про співпрацю щодо будівництва біля Запорізької АЕС обчислювального дата-центру.

У свою чергу ПрАТ "Укргідроенерго" повідомило про підписання меморандуму щодо співпраці з ТОВ "Н2" під час будівництва заводу електролізного виробництва водню.

Раніше про наміри розглянути питання будівництва заводу з виробництва водню заявила т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, а міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що Україна може стати надійним постачальником водню до ЄС, зокрема до Німеччини.

У липні Євросоюз ухвалив впровадження відновлюваного водню.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА