12:50 25.09.2020

"Енергоатом" підтвердив плани щодо запуску першої черги ЦСВЯП у грудні 2020 року - Міненерго

2 хв читати

 Президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін підтвердив плани щодо запуску першої черги Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) в грудні 2020 року, повідомила прес-служба Міністерства енергетики України.

За її даними, відповідне завірення президент "Енергоатому" зробив під час минулої в міністерстві наради, ініційованої постачальником технологій та обладнання для проекту компанією Holtec International.

Водночас Котін зазначив, що для своєчасного виконання графіка робіт необхідно вирішувати питання, які залежать не тільки від компанії. Зокрема, необхідно побудувати залізничну колію до сховища на ділянці лісу, що перебуває в управлінні Державного агентства з управління зоною відчуження.

Голова "Енергоатому" закликав відновити щомісячні засідання керівного комітету з будівництва ЦСВЯП, на яких можна оперативно вирішувати проблемні питання.

За підсумками наради Міненерго доручило "Енергоатому" активізувати роботу з реалізації проекту, щотижня звітувати про стан будівництва та наявні проблеми, щотижня надавати Міненерго, Holtec International та КІЕП звіти про стан розрахунків за проектом, відновити участь представників міністерства у засіданнях комітету та актуалізувати графік будівництва ЦСВЯП.

"Будівництво ЦСВЯП є наймасштабнішим проектом у галузі ядерної енергетики України. Із введенням власного сховища в експлуатацію Україна позбавиться монопольної залежності від Росії в контексті зберігання відпрацьованого ядерного палива. До того ж наша держава, використовуючи власне сховище, зможе заощаджувати близько 200 млн доларів на рік, які зараз сплачуються РФ", - зазначила глава Міненерго Ольга Буславець.

Як повідомлялося, спорудження ЦСВЯП було розпочато в листопаді 2017 року. Сховище дасть змогу "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з ВЯП, яке нині переважно вивозять на тимчасове зберігання в РФ. Послугами російських компаній зі зберігання ВЯП не користується лише Запорізька АЕС (шість енергоблоків ВВЕР-1000). Її відпрацьоване паливо зберігається в пристанційному сховищі ВЯП сухого контейнерного типу, введеному в експлуатацію в 2001 році.

Відхід від залежності зберігання ВЯП у РФ, як очікується, також посилить енергобезпеку України. Так, на початку 90-х Росія три роки не приймала українського ВЯП, й українські АЕС перебували на межі зупинення через переповнені сховища в приреакторних басейнах.

У травні 2020 року "Енергоатом" прогнозував завершення будівельно-монтажних робіт на майданчику будівництва ЦСВЯП до кінця вересня поточного року. Водночас виконання робіт у прогнозовані терміни затягнулося через проблеми з вибором підрядників на добудову об'єкта.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА