14:27 25.09.2020

Держекоінспекція звернулася до суду для припинення діяльності коксового заводу "Новомет" у Харкові

2 хв читати
Держекоінспекція звернулася до суду для припинення діяльності коксового заводу "Новомет" у Харкові

Державна екологічна інспекція (ДЕІ) здійснила перевірку ТОВ "Коксовий завод "Новомет" (Харків) і звернулася до Харківського окружного адміністративного суду з позовом про припинення діяльності підприємства, повідомив голова відомства Андрій Мальований у Facebook.

За його словами, на викиди в атмосферу з цього підприємства за відсутності дозволів скаржиться весь Харків. Мітинги проти заводу - невід'ємна частина міського життя, людям доводиться боротися за своє законне право на екологічну безпеку.

У ДЕІ з посиланням на голову відомства зазначають, що під час перевірки Держекоінспекція виявила низку порушень природоохоронного законодавства на коксовому заводі, зокрема викиди аміаку, сірководню, фенолу без дозвільних документів.

"Проводячи перевірку ТОВ "Коксовий завод "Новомет", ми зафіксували викиди небезпечних речовин - аміаку, фенолу та сірководню. Перевищення гранично допустимих концентрацій формальдегіду та оксиду вуглецю виявлені в одній із точок міста - на розі вул. Кибальчича та Карачівського шосе. Нараховані збитки від роботи підприємства становлять 3,6 млн грн. Моя думка - це катастрофічно мало, однак це та сума, яка розраховується, якщо діяти згідно з чинним законодавством", - констатував голова відомства. При цьому він додав, що тут не враховані викиди, які підприємство здійснює вночі, оскільки інспектори не можуть перевіряти підприємства в цей час доби.

"Мета Держекоінспекції - не штрафи і сплата збитків, а чисте й здорове довкілля. Тому ми звернулися до суду про припинення діяльності підприємства. ТОВ "Коксовий завод "Новомет" не працюватиме доти, доки не почне дотримуватися природоохоронного законодавства", - уточнив Мальований.

Нині ДЕІ також розробляє різні законодавчі ініціативи, які дадуть змогу підвищити ефективність роботи Держекоінспекції та збільшити штрафи для забруднювачів довкілля.

"На сьогодні ДЕІ активно також просуває законодавчі та нормативні зміни для підвищення штрафів та сум збитків. Зараз вони не відповідають завданій довкіллю шкоді. І саме тому в Україні мають можливість працювати такі підприємства, яким вигідніше сплатити збитки, ніж екологізувати свою діяльність. Упевнений, що з ухваленням законопроекту №3091 ситуація зміниться. Будуть збільшені штрафні санкції за недопуск, що змусить підприємства пропускати інспекторів на перевірки. Будуть усунені перепони, які послаблюють екологічний контроль. Я також вніс пропозицію щодо дозволу роботи Держекоінспекції у вихідні та вночі. Сподіваюся на швидке доопрацювання законопроекту та його підтримку Верховною Радою", - резюмував голова відомства.

У держреєстрі власником коксового заводу "Новомет" значиться його директор Максим Бондарев.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА