Економіка

Оновлений законопроект фінансового оздоровлення "Укрнафти" внесено до порядку денного ВР на вівторок

Оновлений законопроект фінансового оздоровлення "Укрнафти" (№4119 від 18 вересня), який дасть змогу ПАТ "Укрнафта" виплатити 30,5 млрд грн податкового боргу відповідно до раніше оприлюдненого керівництвом компанії та НАК "Нафтогаз України" плану, внесено до порядку денного Верховної Ради на вівторок.

Раніше зареєстровані законопроекти №3004-а та №3005-а на цю тему було відкликано з ВР.

Оновлений законопроект також містить виплату "Нафтогазу" зі спеціального фонду держбюджету 32,2 млрд грн компенсації, яку компанія має отримати від держави за покладення на неї Кабінетом Міністрів спецобов’язків (ПСО) із продажу газу для потреб населенню і ТКЕ. Таку компенсацію НАК має отримати відповідно до ст. 11 закону "Про ринок природного газу".

Один із п'яти авторів старого законопроекту від "Слуги народу" Сергій Нагорняк раніше пояснював, що після отримання "Нафтогазом" 32,2 млрд грн за постачання газу в умовах ПСО, які він визнає як дохід, на цю суму буде нараховано податок на прибуток у розмірі 5,8 млрд грн. Потім "Нафтогаз" має заплатити "Укрнафті" за 2,06 млрд куб. м газу, поставленого у 2006 році (15,1 млрд грн), та авансовий платіж за газ майбутнього видобутку (24,1 млрд грн). Із цих коштів "Укрнафта" погасить 10,4 млрд грн податкового боргу, 8,7 млрд грн штрафів та 11,5 млрд грн пені (загалом 30,5 млрд грн).

У новому законопроекті детальніше розписано розподіл 10,3 млрд грн, які отримає держбюджет у результаті операції. Раніше зазначалося, що вони будуть спрямовані на "підтримку заходів із розвитку інфраструктурних проектів за новими бюджетними програмами". Новий документ уточнює, що 5 млрд грн буде спрямовано на заходи зі створення, розвитку та забезпечення діяльності національного авіаперевізника, 4 млрд грн - на відновлення мостів на автодорогах загального користування, 1,3 млрд грн - на оновлення рухомого складу та модернізації залізничної інфраструктури пасажирських перевезень.

Як повідомлялося, в лютому 2019 року "Нафтогаз" заявив про намір викупити в "Укрнафти" 4 млрд куб. м природного газу за компенсацію, яку компанія має отримати від держави у рамках покладених на неї спеціальних обов’язків за продаж газу населенню і ТКЕ. Зокрема, планувалося укласти договори купівлі-продажу НАК в "Укрнафти 2,06 млрд куб. м із ПСГ, а також іще 1,25 млрд куб. м газу та 0,75 млрд куб. м поточного та майбутнього видобутку.

Між "Укрнафтою" і "Нафтогазом" 31 січня 2020 року укладено договір купівлі-продажу природного газу обсягом 2 млрд 061,805 млн куб. м й оформлено відповідний акт прийому-передачі газу в підземних сховищах (ПСГ) АТ "Укртрансгаз".

У свою чергу "Укрнафта" спрямує отримані від угод із НАК кошти до держбюджету як погашення податкового боргу, а також сплатить виниклі за цими операціями податки.

"Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних із колишніми акціонерами ПриватБанку, - близько 42% акцій. На балансі "Укрнафти" перебувають 25 бурових установок, 1891 нафтова та 162 газові свердловини, компанії належить 537 АЗС.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ