20:01 29.09.2020

Американська торговельна палата розкритикувала підвищення податків у бюджетному пакеті Кабміну-2021

2 хв читати
Американська торговельна палата розкритикувала підвищення податків у бюджетному пакеті Кабміну-2021

Американська торговельна палата (AmCham) в Україні виступила з критикою запропонованих урядом у проекті держбюджету-2021 і пов'язаному з ним законопроекті №4101 підвищення ставок податків, акцизів і зборів, а також правил оподаткування.

"Сьогодні бізнес працює в умовах світової економічної кризи, що зумовлена пандемією COVID-19 ... Затвердження запропонованих змін ... лише погіршить ситуацію і не сприятиме збільшенню надходжень до бюджету", - йдеться в заяві АТП у вівторок.

У ній зазначається, що деякі положення законопроектів не зважають на специфіку розвитку окремих галузей економіки та нівелюють стимулювальну функцію ставок податків.

У палаті також нагадали, що запропоновані зміни порушують закладений у Податковому кодексі принцип стабільності податкового законодавства, згідно з яким вони мають бути внесені не пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду.

Як уточнив агентству "Інтерфакс-Україна" один із членів палати, це питання порушувалося на зустрічі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем минулого тижня. Зокрема, проти індексації ставок акцизів і зборів виступили пивовари й оператори мобільного зв'язку. Водночас представник Мінфіну нагадав, що щорічна індексація на індекс інфляції та промислових цін передбачена окремим законом, дія якого призупинялася останні три роки, внаслідок чого ставки залишаються на рівні 2017 року. За словами представника Мінфіну, відомство готове обговорити можливість упровадження цієї індексації з середини 2021 року, щоб дотриматися принципу стабільності податкового законодавства, сказав співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, в бюджетному пакеті Мінфін пропонує також повернутися до практики обмеження перенесення збитків минулих років і дозволити відносити на валові витрати впродовж року лише 20% збитків.

На 11,6%, згідно з прогнозним рівнем інфляції у 2020 році, пропонується підвищити акциз на алкогольні напої, екологічний податок, ренту за використання радіочастот і на 12%, відповідно до прогнозу зростання цін промислової продукції, ренту за використання надр.

Ці пропозиції в середині вересня розкритикувала також Європейська Бізнес Асоціація.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА