12:51 30.09.2020

Westinghouse та "Енергоатом" підписали контракт на постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС

2 хв читати
Westinghouse та "Енергоатом" підписали контракт на постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС

Westinghouse Electric Company та НАЕК "Енергоатом" у середу підписали контракт щодо постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС, повідомляється в спільному прес-релізі компаній.

"Ця угода є ще одним успішним кроком протягом тривалого партнерства "Енергоатома" та компанії Westinghouse", - йдеться в повідомленні.

Сторони також підписали лист про наміри щодо подальшого вивчення локалізації виробництва компонентів паливно-монтажних деталей в Україні. "Атоменергомаш", що є підрозділом "Енергоатома", нині проходить кваліфікацію з виробництва хвостовиків і головок ВВЕР-1000 для палива Westinghouse.

Підписання обох документів відбулося в присутності президента України Володимира Зеленського.

"Ми раді, що "Енергоатом" укотре продемонстрував свою довіру до Westinghouse та ядерного палива, яке постачає компанія. Цією угодою ми продовжуємо посилювати енергетичну безпеку України і прагнемо брати участь у вдосконаленні її ядерного парку. Як стратегічний партнер, Westinghouse і далі підтримуватиме "Енергоатом" у його посиленні та суміжній експертизі", - наголосив президент і генеральний директор Westinghouse Патрік Фрегмен (Patrick Fragman).

"Ми робимо ще один крок у спільній необхідності продовжувати вдосконалювати продуктивність наших заводів та диверсифікувати постачання палива. Це важливе рішення не лише для України, а й для всіх країн європейського континенту, де працюють реактори ВВЕР-440", - зазначив президент "Енергоатому" Петро Котін.

У компанії нагадали, що ядерне паливо Westinghouse для ВВЕР-1000 уже використовують у шести українських атомних реакторах. Водночас останнє покоління паливних збірок ВВЕР-440 забезпечує економію палива, пропонує відмінні характеристики та надійність, що відповідають високим стандартам безпеки та якості.

"Забезпечуючи паливом додаткові блоки за межами реакторів ВВЕР-1000, Westinghouse постачатиме паливо більш ніж для половини українських реакторів", - резюмується в повідомленні.

Як повідомлялося, у 2000 році з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС "Енергоатом" спільно Westinghouse розпочав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми. У березні 2008 року "Енергоатом" уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 роках свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити його до 2020 року. У січні 2018 року контракт було продовжено до 2025 року. Згідно з угодою передбачається постачання ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних блоків.

У грудні 2019 року ЮУАЕС-3 став першим блоком, що отримав дозвіл регулятора Державної інспекції ядерного регулювання України на промислову експлуатацію палива Westinghouse.

"Енергоатом" експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА