16:14 01.10.2020

Конеченков зазначив, що головною на сьогодні проблемою є питання з ухваленням парламентом низки законів, необхідних для розв'язання кризи неплатежів у відновлюваній енергетиці.

3 хв читати
Конеченков зазначив, що головною на сьогодні проблемою є питання з ухваленням парламентом низки законів, необхідних для розв'язання кризи неплатежів у відновлюваній енергетиці.

ВДЕ-генерація отримала позитивний сигнал від держави щодо погашення боргів, але проблемним питанням залишається визначення джерел - голова УВЕА

Київ. 1 жовтня. ЕНЕРГОРЕФОРМА - Виробники електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) отримали сигнал про прагнення держави погасити борги за поставлену "зелену" е/е й налагодити подальшу стабільну оплату, але фінансові джерела для цього поки що не визначено, вважає голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

"Сьогодні в будь-якому разі ми бачимо, що і урядові органи, і парламент дійшли висновку, що борги перед "зеленою" генерацією все-таки доведеться закривати. Зокрема, на останніх нарадах у Міненерго за участю і "ГарПоку", і національного регулятора, і "Укренерго" був конструктивний діалог щодо врегулювання фінансового стану гравців ринку. Але до остаточного вирішення питання ще дуже далеко", - сказав він у коментарі інтернет-порталу "Енергореформа".

"З одного боку, парламент провалив законопроект про надання держгарантій "Укренерго" для отримання ним міжнародних кредитів на погашення боргів перед ВДЕ. З іншого - можуть виникнути проблеми з ухваленням закону про випуск ОВДП для розрахунків із "зеленою" генерацією, оскільки Міністерство фінансів не визначилося з підтримкою цього механізму, вони більше схиляються до випуску green bonds, але це також потребує часу", - зазначив голова правління УВЕА.

"Якщо Мінфін не змінить своєї позиції, то будуть проблеми або з ухваленням закону, або з його подальшою реалізацією", - додав Конеченков, також наголосивши, що і залучення кредитів "Укренерго", і впровадження механізму ОВДП для розрахунків із виробниками ВДЕ прописані в законі №810-IX про умови підтримки ВДЕ, але без реальних механізмів реалізації ці норми не виконуються.

"Тому очікуватимемо, що депутати все-таки ухвалять цей законопроект (про випуск ОВДП - ЕР) і тим сам не просто поліпшать ситуацію на ринку, а й продемонструють правильну державну позицію", - висловив сподівання представник ВДЕ-інвесторів.

Водночас він допустив, що через змінений графік роботи парламенту в жовтні, що передбачає лише один день на пленарні засідання, це питання може значно розтягнуться в часі.

Коментуючи законопроект про випуск ОВДП під розрахунки із "зеленою" генерацією, Конеченков зазначив, що Міненерго висловилося за зменшення передбаченого в ньому дефіциту бюджету з 19,6 млрд грн. "У Міненерго вважають, що цифра, зазначена в законопроекті, значно завищена, і для погашення боргів перед виробниками з ВДЕ достатньо буде меншої суми", - сказав він.

Окрім того, за його словами, одним із позитивних моментів є дозвіл ДП "Гарантований покупець" виходити на ринок двосторонніх договорів. "Це давно необхідно було зробити, хоча до кінця не зрозуміло, наскільки це спрацює", - зазначив Андрій Конеченков, зауваживши, що на оптовому ринку електричної енергії існує багато ризиків, які спотворюють його роботу.

Крім того, за словами експерта, складно зрозуміти, хто може бути потенційними покупцями "зеленої" електроенергії на ринку двосторонніх договорів.

"Імовірно, феросплавні заводи не будуть її купувати", - припустив Конеченков.

Як повідомлялося, випустити облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) на 19,6 млрд грн для погашення в четвертому кварталі цього року частини боргу та інших розрахунків із виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) пропонують депутати фракції більшості "Слуга народу" Юрій Кузбит, Богдан Торохтій і Максим Заремський. Згідно із законопроектом №4151, після випуску ОВДП на таку суму її буде передано як субсидію НЕК "Укренерго", щоб ця компанія змогла погасити свій борг перед ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок"), а та - перед виробниками ВДЕ.

Водночас ВР відхилила урядовий законопроект №3960 про внесення змін до закону про держбюджет на 2020 рік щодо надання за рішенням уряду державних гарантій для міжнародного кредитування проектів у сфері електроенергетики. "Укренерго", зокрема, планувала взяти кредитні кошти у МФО, щоб розрахуватися з боргами перед виробниками електроенергії з ВДЕ, а також знизити навантаження на споживачів шляхом меншого підвищення тарифу компанії на передачу електроенергії.

До кінця року необхідно погасити борги перед ВДЕ-генерацією обсягом майже 9 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА